Ministrul Transporturilor: Vremea firmelor ”de casă” ale ”baronului” de Neamț, Ionel Arsene, a apus

Ministrul Transporturilor: Vremea firmelor ”de casă” ale ”baronului” de Neamț, Ionel Arsene, a apus
scris 7 dec 2019

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a transmis, sâmbătă, că situația de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, unde au fost identificate o serie de deficiențe grave în desfășurarea și atribuirea contractului de achiziție publică în cazul DN 15, nu este una singulară la nivel național, iar vremea firmelor ”de casă” ale ”baronului” de Neamț, Ionel Arsene, președinte al Consiliului Județean Neamț, a apus, relatează News.ro.

DN15 este un drum național care leagă orașele Turda și Bacău și are o lungime de circa 320 km.

Ministrul a anunțat că, după prima lună de mandat, s-a terminat o etapă din misiunile de audit și control dispuse de către conducerea ministerului. La nivelul unităților aflate în subordinea sau sub autoritatea ministerului au fost identificate o serie de deficiențe care vor fi comunicate organelor abilitate ale statului, pentru luarea măsurilor care se impun. Modul în care au fost cheltuite fondurile publice și respectarea dispozițiilor legale referitoare la procedurile de achiziții publice au fost printre temele controalelor realizate.

Ministerul Transporturilor vrea să investească peste 64 milioane lei în dezvoltarea Portului Tulcea CITEȘTE ȘI Ministerul Transporturilor vrea să investească peste 64 milioane lei în dezvoltarea Portului Tulcea

”În cazul Direcției Regionale Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), au fost efectuate verificări cu privire la derularea achizițiilor publice în anul 2019. Aici Corpul de Control al Ministerului a identificat o serie de deficiențe grave în desfășurarea și atribuirea contractului de achiziție publică de proiectare, asistență tehnică și execuție de lucrări pentru punerea în siguranță a obiectivelor de pe DN 15 km 242+200 – km 286+250 (zona Bicaz)”, se arată în comunicat.

Astfel, potrivit lui Bode, conducerea DRDP Iași cunoștea situația acestui sector de drum încă din anul 2018, dar nu a întreprins demersurile necesare pentru remedierea problemelor existente, în privința refacerii părții carosabile în urma alunecărilor de teren,  asigurarea siguranței participanților la trafic și promovarea documentelor ce stau la baza elaborării și aprobării actelor normative necesare alocării sumelor pentru intervenție.

Agravarea stării drumului DN 15

”Motivele de extremă urgență în cazul atribuirii contractului de achiziție publică nu au fost determinate de evenimente imprevizibile. Agravarea stării drumului DN 15, din primăvara anului 2019, pe unele sectoare, a fost cauzată, printre altele, de inacțiunea DRDP Iași și a ignorării măsurilor din Programul de măsuri pentru prevenirea alunecărilor de teren anexă la Hotărârea nr. 25/2018 a Comitetului județean Neamț pentru situații de urgență”, se arată în comunicat.

În plus, aprobarea de către CNAIR, prin directorul general Narcis Neaga, a sumei de peste 387 milioane lei destinată acestor lucrări, s-a făcut fără a avea la bază un studiu geodezic și o expertiză tehnică, ci doar în urma inspecției vizuale a obiectivelor.

”În urma încheierii contractului de achiziție publică, din data de 13.05.2019,  antreprenorul avea obligația depunerii unei garanții de bună execuție (10% din prețul contractului) fapt care nu s-a întâmplat la momentul semnării, conform obligațiilor contractuale. Scrisoarea de garanție a fost emisă cu o întârziere de 5 luni, în data de 18.10.2019”, se arată în comunicat.

Această situație ar fi fost posibilă prin semnarea unui act adițional potrivit căruia antreprenorul putea constitui garanția de bună execuție  prin rețineri succesive de sume, în urma lucrărilor efectuate.

”Sunt sigur că situația de la DRDP Iași, unde risipa banilor românilor nu are margini,  nu este una singulară. Vremea firmelor ”de casă” ale baronului de Neamț, Ionel Arsene, a apus și vă spun că  de acum  înainte orice decizie trebuie luată și asumată, conform legii. Stilul ”pompieristic” și ”heirupist” de a evalua ”la ochi”,  o  lucrare ce presupune proiectare și execuție nu se mai regăsește în acest mandat al meu. Nu este posibil ca la o astfel de lucrare procedura de achiziție să nu fie derulată pe baza unei analize serioase și profesioniste. Ar fi trebuit să știe foarte bine că banii nu sunt ai lor, aduși de acasă, ci ai tuturor cetățenilor acestei țări. Să dai apropiaților tăi contracte fără licitație, în valoare de 81 milioane euro, este încă o dovadă de tupeu maxim al politrucilor care au guvernat țara, până în noiembrie. Toate documentele aferente acestei ”prietenii financiare” vor fi transmise către organele statului, iar cei vinovați cu siguranță vor răspunde” a declarat Lucian Bode.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
lucian bode
ionel arsene
lucrari publice
dn 15
achizitie publica