Moment istoric: Renault vinde o parte din acțiunile Nissan

Moment istoric: Renault vinde o parte din acțiunile Nissan
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 12 dec 2023

Renault și Nissan au încheiat prima tranzacție cu acțiunile transferate în cadrul unui trust francez, în procesul de reechilibrare a Alianței dintre cele două companii. Este pentru prima dată după 24 de ani când Renault vinde din acțiunile cumpărate la compania japoneză, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Renault Group a decis să vândă Nissan 211 milioane de acțiuni ale companiei japoneze, echivalentul a 5% din totalul acțiunilor Nissan. Pachetul face parte din cele 28,4% acțiuni ce au fost transferate unui trust francez, pe 8 noiembrie, în cadrul procesului de reechilibrare a Alianței Renault Nissan.

VIDEO A început testarea iluminatului public pe lotul din Austrada Bucureștiului pregătit să fie dat în trafic CITEȘTE ȘI VIDEO A început testarea iluminatului public pe lotul din Austrada Bucureștiului pregătit să fie dat în trafic

Renault mai controlează la finalul acestei tranzacții 15% din acțiuni Nissan deținute direct și 23,4% deținute prin intermediul trustului, acțiuni fără drept de vot. Renault a cumpărat primele acțiuni Nissan în 1999, respectiv 36,8%, și și-a majorat deținerea la 43,4% în 2001, de atunci având continuitate timp de 24 de ani, fără să înstrăineze vreuna din acțiunile deținute.

Nissan a anunțat la rândul său că a inițiat un proces de răscumpărare a propriilor acțiuni, pentru care a plătit aproximativ 120 miliarde yeni, adică aproape 765 milioane de euro.

Renault confirmă de altfel prețul de vânzare, de 568,5 yeni per acțiune, suma obținută urmând să consolideze poziția financiară a grupului francez. Din punct de vedere contabil, Renault înregistrează prin cesiunea acțiunilor o pierdere de capital de până la 1,5 miliarde euro.

Conform Renault, tranzacția nu va avea niciun impact asupra acțiunilor Nissan rămase în bilanțurile Grupului Renault și Renault S.A.

Duster va fi produs, pentru prima dată în istorie, în două fabrici din Europa CITEȘTE ȘI Duster va fi produs, pentru prima dată în istorie, în două fabrici din Europa

Compania franceză precizează că cesiunea de acțiuni Nissan face parte din strategia grupului de alocare a capitalului, care cuprinde două faze. Prima se referă la implementarea proiectelor strategice ale fazei "Revoluție" a Grupului (inclusiv Ampere și Horse), îmbunătățind în același timp performanța operațională și generarea fluxului de numerar liber și reducerea datoriilor, care ar urma să conducă la îmbunătățirea ratinguluid e credit la „investment grade”, iar faza a doua urmărește dezvoltarea companiei în jurul diferitelor lanțuri valorice.

Renault a plătit în 1999 3,5 miliarde dolari pentru pachetul de 36,8% din acțiunile Nissan, care ulterior au ajuns la un nivel de 43,4%, prin schimbul care a oferit Nissan 15% din acțiunile Renault. La prețul actual de tranzacționare, valoarea pachetului de acțiuni deținte de Renault este evaluată la circa 6 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
actiuni nissan
alianta renault nissan