Producția de automobile din România, depășită de Italia și Ungaria

Producția de automobile din România, depășită de Italia și Ungaria
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 11 dec 2023

Datele privind evoluția industriei auto din Europa, în primele trei trimestre ale acestui an, analizate de Profit.ro, includ și cifrele de producție din statele membrie. România a coborât două locuri, din cauza scăderii producției la Mioveni și Craiova.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Uniunea Europeană a produs, în primele trei trimestre ale acestui an, peste nouă milioane de autoturisme, un număr în creștere cu 14% față de anul 2022, când se resimțeau efectele crizei de semiconductori. Treptat, primele luni ale lui 2023 au adus o calmare a lanțului de furnizori de componente electronice, iar fabricile din Europa au început să revină la ritmul de producție anterior crizei.

FOTO Start pentru drumuri importante, inclusiv la Autostrada Litoralului CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru drumuri importante, inclusiv la Autostrada Litoralului

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Germania, care are totodată și cea mai mare capacitate de producție din Europa, din punct de vedere al volumului, și în Belgia, din punct de vedere procentual (32,4%). Cu un total de 2,97 milioane de autoturisme fabricate, Germania a avut un avans de 22,4% de la începutul anului și un plus de peste 500.000 de autoturisme fabricate.

România nu a contribuit la majorarea producției din UE, deoarece, pe perioada verii, cele două uzine din țară, Ford, la Craiova, și Dacia, la Mioveni, au încetinit producția, pe fondul scăderii cererii pe unele piețe europene. În total, volumul produs în primele nouă luni ale anului, în cele două fabrici, s-a ridicat la 368.210 autoturisme, acesta fiind mai mic cu 3,6% față de cel înregistrat în 2022, anul crizei de semiconductori.

Tesla a decis să își deschidă Superchargerele din România și pentru vehiculele electrice non-Tesla, ceea ce o face una dintre cele mai mari rețele de încărcare pentru mașini din țară CITEȘTE ȘI Tesla a decis să își deschidă Superchargerele din România și pentru vehiculele electrice non-Tesla, ceea ce o face una dintre cele mai mari rețele de încărcare pentru mașini din țară

Acest lucru a condus la pierderea a două locuri în clasamentul țărilor cu cea mai mare producție din Europa, în care anul trecut România urcase pe locul 6, peste Italia și Ungaria, țări cu mult mai multe fabrici auto și un număr mai mare de companii care au investit în această industrie. Acum, Italia a urcat pe locul 6, cu 412.363 autoturisme produse (+17,9%), iar Ungaria este pe locul 7, cu 373.210 autoturisme, după ce anul trecut producea 337.383, mai puține decât România.

Spania s-a situat pe locul al doilea, aici fiind produse în intervalul ianuarie – septembrie 1,38 milioane de autoturisme, cu 140.000 mai multe decât anul trecut (+9,6%). Următoarele locuri au fost ocupate de Cehia și Slovacia, cu 1 milion și, respectiv, 809.202 autoturisme, cele două țări care cândva formau o singură țară cumulând cele mai mari investiții din indsutria auto europeană, în ultimele decenii. Franța se situează abia pe poziția cincea, cu 720.827 autoturisme, în creștere ușoară față de 2022 (+6,4%), conform Asociației Constructorilor Europeni de Automobile.

În urma României, în Top 10 se mai află Suedia, cu 218.532 unități, și Belgia, cu 213.281 autoturisme produse în primele nouă luni ale anului.

Doi dintre cei mai mari constructori auto din Europa - discuții pentru producția în comun a unei mașini electrice ieftine CITEȘTE ȘI Doi dintre cei mai mari constructori auto din Europa - discuții pentru producția în comun a unei mașini electrice ieftine

În ceea ce privește producția în celelalte regiuni ale lumii, Japonia (+18,5%), Coreea de Sud (+18,4%) și Canada (+22,5%) au avut un ritm de creștere peste cel european, în timp ce China (+4,7%), SUA (+11,2%) și India (+7,7%) au accelerat cu o viteză mai mică. Uniunea Europeană rămâne a doua cea mai mare regiune a lumii, după producția de autoturisme, la mare distanță însă de China, care a înregistrat un volum de 17,5 milioane de autoturisme produse în intervalul ianuarie – septembrie.

Vânzările de automobile din Europa (inclusiv Rusia și Ucraina) au crescut cu 20,4% în primele trei trimestre, pe o piață auto globală care a avansat cu 8,9%. Uniunea Europeană are un avans de 17 procente, la un volum de 7,9 milioane de autoturisme înmatriculate în intervalul analizat, reprezentând 15% din piața globală de automobile. De la începutul anului s-a îregistrat o creștere mai rapidă a segmentului de vehicule electrice, care au ajuns la 14% din totalul înmatriculărilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
productie auto dacia
productie ford
industria auto romania