Nissan se desparte de omul Renault. Speculații privind relații tensionate

Nissan se desparte de omul Renault. Speculații privind relații tensionate
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 16 iun 2023

Nissan a anunțat „schimbări de senior management”, concretizate printr-o singură modificare, plecarea din companie a lui Ashwani Gupta. Este vorba despre chiar numărul doi în companie, directorul operațional promovat în Alianța Renault Nissan chiar de Carlos Ghosn.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Constructorul japonez Nissan a anunțat că Chief Operating Officer-ul Ashwani Gupta „a ales să părăsească compania pentru a urma alte oportunități”, începând cu data de 27 iunie, imediat după Adunarea Generală a Acționarilor. Gupta a fost numit în această funcție în 2019, la aproximativ un an după arestarea lui Carlos Ghosn, fiind considerat principalul autor al transformării operaționale a Nissan, după epoca fostului președinte, o perioadă dificilă pentru companie, confruntată cu pierderi financiare și scăderi masive ale producției.

Angajații TAROM ar putea intra în grevă în această vară CITEȘTE ȘI Angajații TAROM ar putea intra în grevă în această vară

Plecarea lui Aswani Gupta a fost anticipată de decizia acționarilor Nissan, anunțată în urmă cu o lună, prin care COO-ul companiei nu a fost desemnat să mai facă parte din board-ul companiei, așa cum s-a întâmplat și cu un alt director, Maskazu Toyoda, decizii luate în contextul negocierilor dintre Renult și Nissan pentru reechilibrarea raporturilor de forțe dintre cele două companii.

Există speculații privind relațiile tensionate dintre actualul CEO al Nissan, Makoto Uchida, și Gupta, bazate pe presupusa dorință a celui din urmă de a deveni CEO, odată cu expirarea mandatului lui Makoto Uchida, însă acestea au rămas doar speculații, așa cum a fost și relația indianului cu Renault, în toată această perioadă în care s-a încercat reașezarea raporturilor dintre Renault și Nissan.

Singura certitudine în cariera lui Aswani Gupta la Nissan este faptul că acesta a fost considerat unul dintre cei mai buni manageri din industria auto, istoricul său în cadrul Alianței fiind un argument în acest sens. El a fost Senior Vicepreședinte al Alianței Renault Nissan, responsabil cu activitățile LCV ale alianței, după ce anterior fusese vicepreședinte al Renault Group, șeful tuturor activităților cu vehicule comerciale, în echipa de top management a lui Carlos Ghosn.

Mercedes introduce Chat GPT pe aproape un milion de mașini CITEȘTE ȘI Mercedes introduce Chat GPT pe aproape un milion de mașini

Nissan se află în această perioadă într-un moment extrem de important, reprezentat de faptul că a reușit să negocieze cu Renault echilibrarea pachetelor de acțiuni deținute și a drepturilor de vot pe care cele două companii urmează să le aibă în AGA, reciproc. Rezultatul negocierilor, anunțat în luna februarie, consemnează ruperea unui pachet de 28,4% din acțiunile Nissan și transferarea lui unui Trust, în scopul vânzării ulterioare.

Se pare că tocmai procesul de transpunere în realitate a negocierilor dintre Nissan și Renault a stat la baza eliminării lui Gupta din conducerea companiei japoneze. Concesiile făcute de Renault partenerilor de la Nissan au fost făcute în contextul transformării companiei franceze și separării

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
aswani gupta
alianta renault nissan