Noi reguli pentru radarele poliției. Cum poți scăpa de amendă dacă depășești viteza legală

Noi reguli pentru radarele poliției. Cum poți scăpa de amendă dacă depășești viteza legală
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2023

Autovehiculele destinate controlului traficului care utilizează dispozitive destinate măsurării vitezei vor fi poziționate vizibil și vor prezenta înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției Rutiere, prevede un proiect de lege care a primit marți raport favorabil, cu patru abțineri, din partea Comisiei de industrii și servicii a Camerei Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit proiectului, adoptat tacit de Senat, se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme cu înscrisuri și însemne distinctive ale Poliției Rutiere, scrie Agerpres.

VIDEO Discurs istoric și plin de regrete al președintelui Credit Suisse, după prăbușire: Mă doare, îmi pare sincer rău, v-am dezamăgit CITEȘTE ȘI VIDEO Discurs istoric și plin de regrete al președintelui Credit Suisse, după prăbușire: Mă doare, îmi pare sincer rău, v-am dezamăgit

Autovehiculele pe care instalate dispozitivele radar pot fi utilizate staționar sau în mișcare.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat de către polițiștii de frontieră. Polițiștii rutieri, respectiv polițiștii de frontieră sunt obligați să poarte uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive, mai stipulează proiectul.

Constatarea contravențiilor cu privire la faptele care încalcă dispozițiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenției.

Scapi de amendă dacă radarele nu sunt poziționate vizibil și nu au însemnele distinctive ale Poliției Rutiere

VIDEO&FOTO Primul strat de asfalt pe un sector al Drumului Expres Brăila-Galați CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Primul strat de asfalt pe un sector al Drumului Expres Brăila-Galați

Proiectul mai prevede interzicerea constatării contravențiilor cu privire la faptele care încalcă dispozițiile privind limitele de viteză dacă autovehiculele și dispozitivele de măsurare a vitezei nu sunt poziționate vizibil și nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției Rutiere.

Comisarul-șef Alexandru Popa, care a reprezentat Ministerul de Interne la ședință, a precizat că punctul de vedere al Guvernului este unul negativ, argumentând că utilizarea mijloacelor tehnice la constatarea contravențiilor la regimul rutier este deja reglementată într-o normă de metrologie legală care arată că înregistrarea unui autovehicul trebuie să cuprindă în mod neapărat numărul de înmatriculare, ora și viteza de deplasare.

"În ceea ce privește propunerea legislativă apreciem că este similară cu cea care acum trei săptămâni în comisie a fost respinsă în ceea ce privește presemnalizarea radarelor, ce a fost declarată neconstituțională de două ori", a arătat comisarul-șef de la Poliția Rutieră.

FOTO Contract semnat la unul dintre cele mai mari pasaje din Capitală. Cât vor dura lucrările CITEȘTE ȘI FOTO Contract semnat la unul dintre cele mai mari pasaje din Capitală. Cât vor dura lucrările

"Dacă citim motivarea Curții Constituționale, nu e sigur că este cam aceeași cu proiectul de lege din fața noastră. (...) Noi ce dorim? Să avem cât mai mulți contraveninenți sau să se circule în limitele vitezei legale? Eu cred că este varianta asta - mai bine să-i speriem pe cei care participă la trafic și să circule regulamentar decât să-i tragem în capcană, să-i prindem și să-i pedepsim. Sigur, a doua variantă aduce niște venituri la bugetul de stat, dar nu e sigur că mărește și nivelul de siguranță pe drumurile publice", a transmis deputatul UDMR Bende Sandor.

Deputatul AUR Lucian-Florin Pușcașu, inițiator al propunerii legislative, a precizat că ideea de la care a plecat a fost "de a pune niște lucruri în ordine".

Volkswagen Polo va dispărea din Europa CITEȘTE ȘI Volkswagen Polo va dispărea din Europa

"Considerăm că Poliția Rutieră nu trebuie sa aibă o atitudine haiducească, nu trebuie să vâneze cu orice preț pe cei care încalcă legea, trebuie să o facă într-un spirit asumat. Legea se referă la obligativitatea inscripționării autoturismelor pe care se montează tehnică de înregistrare și credem că este necesară o asemenea atitudine din partea agenților de Poliție, dat fiind că toți cunoaștem abuzurile care se pot săvârși în trafic din partea unor agenți care consideră că trebuie să obțină asemenea trofee cu orice preț. Considerăm că e important și factorul de prevenție în traficul rutier, iar o semnalizare și o presemnalizare a mijloacelor de înregistrare și de verificare a traficului este în acest sens obligatorie, cred că e de folos ca să putem face educare cu acordul participanților la trafic, nu doar print-o aplicare excesivă a legii. Acesta este sensul pentru care am inițiat acest proiect legislativ și credem că Ministerul de Interne ar trebui să nu se opună unor asemenea practici, fiindcă nu le scad din autoritate, ci îi obligă să fie mult mai responsabili", a argumentat deputatul.

Potrivit acestuia, "funcționarii statului au și trebuie să aibă în continuare demnitatea de a se arăta în uniformă, de a se arăta exact ceea ce sunt și să fie mândri de acest lucru și să nu fie o sperietoare pentru cetățeni, ci, în primul rând, apărători ai legii".

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea articolului 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările și completările ulterioare este inițiat de 18 deputați din toate grupurile parlamentare și un deputat neafiliat. Raportul comun cu alte trei comisii de specialitate, adoptat cu amendamente, urmează să fie supus aprobării plenului Camerei Deputaților - for decizional în acest caz

viewscnt
Afla mai multe despre
radar
politia