Poliția locală primește dreptul la girofar albastru cu sirenă și îi va putea amenda pe conducătorii de trotinete

Poliția locală primește dreptul la girofar albastru cu sirenă și îi va putea amenda pe conducătorii de trotinete
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 oct 2023

Autovehiculele poliției locale, precum și cele ale SIE și STS, vor avea dreptul să utilizeze semnalele speciale de avertizare luminoasă, de culoare albastră, care obligă participanții la trafic să acorde prioritate de trecere, fiind echipate prin lege și cu mijloace speciale sonore de avertizare. Totodată, polițiștii locali vor avea dreptul să constate contravenții și să aplice sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere și în cazul conducătorilor de trotinete electrice.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Noile prevederi au fost introduse prin două proiecte legislative adoptate de senatori și care vor fi transmise acum deputaților pentru dezbatere și vot final.

PROFIT NEWS TV - Maratonul Afacerilor Germane în România. Președintele Asociației Germane pentru Mobilitate: La ora actuală, nu mai puteți cumpăra nicio mașină germană fără piese de la noi, din Țara Bârsei CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV - Maratonul Afacerilor Germane în România. Președintele Asociației Germane pentru Mobilitate: La ora actuală, nu mai puteți cumpăra nicio mașină germană fără piese de la noi, din Țara Bârsei

De ce este important: În prezent, în domeniul circulației pe drumurile publice, poliția locală constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală. Printre altele, poliția locală mai constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar.

Mai este important: După cum a relatat Profit.ro, în ultimii 5 ani, în România, 20 de persoane au decedat ca urmare a nerespectării regulilor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice, care au fost și principalii vinovați pentru rănirea gravă a 373 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.363 de persoane.

Autorii proiectului justifică măsura propusă prin pericolul Ia care sunt expuși în special pietonii precum și prin numărul mare al accidentelor rutiere produse din cauza utilizării trotinetelor electrice, ca urmare a nerespectării normelor legale.

Inițiatorii arată că este necesară modificarea legii poliției locale prin adăugarea atribuției de constatare și aplicare a sancțiunilor contravenționale în domeniul trotinetelor.

Ca urmare, potrivit proiectului, poliția locală ”constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede, trotinete electrice și vehicule cu tracțiune animală”.

Plafonarea adaosului comercial la alimente, prelungită până la finalul anului CITEȘTE ȘI Plafonarea adaosului comercial la alimente, prelungită până la finalul anului

După cum a relatat Profit.ro, Guvernul a transmis aleșilor că susține adoptarea acestei inițiative legislative, singura sa observație fiind recomandarea de reformulare a titlului, astfel încât acesta să exprime operațiunea juridică promovată, observație la care senatorii s-au conformat.

Prin trotinetă este înțeles: ”vehicul cu 2 sau 3 roți, utilizat pentru transportul unei singure persoane care nu este prevăzut cu loc șezând sau care este echipat cu loc șezând pentru conducător, al cărui punct de ședere de referință se află la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor cu 2 roți, respective la o înălțime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu 3 roți, a cărei viteză prin construcție este mai mare de 6 km/h dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu motor electric”.

Potrivit Codului rutier, modificat anul trecut, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: ”conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcționare pe timp de noapte ori fără îndeplinirea condițiilor tehnice minime stabilite prin regulament, conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe autostradă, nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției de trecere la culoarea roșie a semaforului, a semnalelor agentului de cale ferată, la trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător ori a semnalelor, indicațiilor ori dispozițiilor polițistului rutier, nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției privind circulația sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, a interdicției privind interacțiunea motrică directă cu un alt vehicul aflat în mers ori cu persoane aflate în acesta ori a interdicției privind circulația în interiorul sau în afara localităților fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, stabilite prin regulament, sau nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a obligației de a circula cu viteză redusă, a obligației de a se asigura că nu se apropie un vehicul feroviar sau a obligației de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată, stabilite prin regulament”.

DOCUMENT Modificări avansate la Codul Muncii privind concediul de odihnă, munca suplimentară și programul de lucru CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări avansate la Codul Muncii privind concediul de odihnă, munca suplimentară și programul de lucru

Printr-un alt proiect, autovehiculele poliției locale, alături de cele ale Serviciului de Informații Externe (SIE) și Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), au primit permisiunea de a utiliza pe durmurile publice semnalele speciale de avertizare luminoasă, de culoare albastră, celebrele girofaruri, care prin lege sunt însoțite de siernă și obligă participanții la trafic să le acorde prioritate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
girofar
albastru
trotinete
electrice
poliție
polițist
local
contravenție
amendă
conducători