Porsche își reorganizează managementul, înainte de listarea pe bursă

Porsche își reorganizează managementul, înainte de listarea pe bursă
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 24 sep 2022

Constructorul de automobile sport Porsche a operat o serie de schimbări la nivelul Consiliului de Supraveghere, cel mai înalt board de management al companiei, cu câteva zile înainte de startul listării pe bursa din Frankfurt.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Trei manageri au fost desemnați să facă parte din Consiliul de Supraveghere al Porsche AG, cu aplicare imediată, decizia făcând parte dintr-un proces de reorganizare a managementului companiei. Micaela le Divelec Lemmi, Melissa Di Donato Roos și Hauke Stars sunt noii membri, iar Arno Antlitz și Hauke Stars au fost numiți în Comitetul Executiv al Consiliului de Supraveghere, care acum va avea doar șase membri. Cei trei noi membri sunt reprezentanți ai acționarilor, care vin să-i înlocuiască pe Hans-Peter Porsche și Thomas Schmall, care ies din board, împreună cu Jiltrud Werner, deja plecată. Arno Antlitz este COO al VW Group și deține și poziția de CFO al companiei. VW Group va fi principalul acționar al Porsche AG, după listare.

Motivul reorganizării este procedura de listare care va avea loc pe 29 septembrie, dacă totul decurge în condiții normale.

Președintele Consiliului de Supraveghere, șeful companiei, va rămâne Wolfgang Porsche, nepotul celebrului Ferdinand Porsche, care a creat la fel de celebrul automobil.

„Reorganizarea Consiliului de Supraveghere este legată de Oferta Publică Inițială pe care am planificat-o. Suntem încântați că am câștigat trei membri competenți. Micaela le Divilec Lemmi este o expert versat în industria bunurilor de lux. Melissa Di Donato Ross și Hauke Stars sunt experți în industria tehnologiei. Sunt convins că vor lua parte la munca boardului de supervizori cu capacități constructive și de consultanță și vor oferi un impetus antreprenorial în limitele funcției de montirizare și consultanță”, a declarat șeful Porsche.

Micaela le Divelec Lemmi a fost CEO al mărcii de lux Salvatore Ferragamo, anterior lucrând pentru Gucii. Este de asemenea membru în boardul De Longhi.

Melissa Di Donato Roos a fost CEO al companiei Suse, anterior lucrând pentru IBM, Oracle și SAP.

Hauke Stars face parte din Consiliul de Adminstrație al VW Group, unde se ocupă de IT. Anterior a fost membru în board-ul Deutsche Borse, bursa din Germania.

ULTIMA ORĂ Toyota se retrage din Rusia și închide fabrica din Sankt Petersburg CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Toyota se retrage din Rusia și închide fabrica din Sankt Petersburg

Porsche AG se află în plin proces de listare, care va aduce, în cele din urmă, un pachet de 10% din acțiunile sale în tranzacționare pe bursa din Franfurt. Capitalul social va fi împărțit în două părți egale, acțiuni ordinare și preferențiale. Familiile Porsche și Piech vor cumpăra, prin compania de investiții Porsche Holding SE, 25% din acțiunile ordinare. Un alt pachet de 25% din acțiunile preferențiale va fi vândut direct, către investitori instituționali, prin oferte separate. Fondul de investiții suveran Qatar, care este acționar important al VW AG, a anunțat că se angajează să cumpere 4,99% din acțiunile preferențiale. Alte fonduri de investiții au depus oferte pentru acțiuni Porsche.

Contractul cu Porsche Holding SE a fost deja semnat pe 18 septembrie, iar ofertele investitorilor pentru acțiunile preferențiale se depun între 22 și 29 septembrie. Întreg procesul de listare a presupus negocieri intense între acționarii VW AG, astfel încât moștenitorii lui Ferdinand Porsche să păstreze controlul asupra mărcii și companiei, chiar dacă aceasta își mărește independența de grupul VW, în care sunt de asemenea acționari principali. După listare, VW țintește să încaseze o sumă de aproape 20 miliarde de euro, iar acționarii vor fi VW Group – 75%, Porsche SE – 12,5% plus o acțiune, Qatar - 2,5%, iar 10% va fi tranzacționat pe bursă. Dar tipul de acțiuni va dicta drepturile de vot. Acțiunile preferențiale nu vor avea drept de vot, astfel că doar VW AG și Porsche SE vor decide în AGA, cu procente 75 – 25%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche
ipo porsche
management porsche
listare actiuni porsche