Prima marcă chinezească de automobile care poate produce mașini în Italia

Prima marcă chinezească de automobile care poate produce mașini în Italia
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 20 feb 2024

Uzina Fiat din Mirafiori ar putea fi transformată în fabrică Leapmotor, ca urmare a partenriatului dintre Stellantis și compania chineză, în care constructorul european deține un pachet important de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Leapmotor, o companie auto relativ tânără, din China, ar putea fi prima marcă chinezească de automobile care produce mașini în Italia. Acest lucru ar putea fi posibil datorită parteneriatului pe care chinezii l-au încheiat cu Stellantis, grupul care deține și marca Fiat, inclusiv uzinele acestei mărci din Italia.

FOTO Start într-un amplu proiect de construire a unei noi magistrale de metrou CITEȘTE ȘI FOTO Start într-un amplu proiect de construire a unei noi magistrale de metrou

În Mirafiori, uzină istorică a italienilor din Torino, producția a fost redusă masiv, aici fiind asamblate în prezent doar mașini Maserati și modelul Fiat 500, însă acestea se află la finalul ciclului de viață și vor fi mutate, odată cu generațiile următoare, în alte uzine.

Stellantis ia în calcul însă ca Leapmotor să producă în Torino aproximativ 150.000 de automobile electrice anual, mașini destinate în special pieței europene. Stellantis a obținut dreptul de distribuție și vânzare a mașinilor Leapmotor la nivel internațional, în urma acordului prin care a cumpărat un pachet de 21% din compania chineză, pentru suma de 1,5 miliarde euro. Divizia Leapmotor International, cu sediul în Olanda, este controlată de Stellantis și are toate drepturile asupra distribuției de automobile Leapmotor pe alte piețe decât China.

Informația a fost transmisă, potrivit presei italiene, de Carlos Tavares, CEO Stellantis, care a declarat în timpul unei vizite că opțiunea de a produce mașini Leapmotor va fi luată dacă există o analiză a competitivității. Producția ar putea începe peste minim trei ani, după o investiție care să pregătească uzina pentru vehicule electrice. Publicația Automotive News a confirmat informația dintr-o sursă apropiată de companie, care a precizat că producția ar putea începe în 2026 – 2027.

ULTIMA ORĂ FOTO Dacia prezintă noile versiuni Sandero, Logan și Jogger, cu noi sisteme de asistență și mici modificări estetice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Dacia prezintă noile versiuni Sandero, Logan și Jogger, cu noi sisteme de asistență și mici modificări estetice

Leapmotor este una dintre cele mai promițătoare startup-uri din China din domeniul auto, platforma lansată de companie pentru vehiculele electrice fiind una dintre cele mai avansate.

În prezent, Leapmotor, companie listată pe bursa din Hong Kong, are o gamă formată din trei modele, sedanul C01, SUV-ul C11 și mini-SUV-ul vinde în Europa modelul T03. Acesta din urmă este singurul care este vândut în prezent în Europa, pe piața din Franța.

viewscnt
Afla mai multe despre
fiat
mirafiori
stellantis
leapmotor