Prima misiune arabă spre Marte

Prima misiune arabă spre Marte
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2020

Prima misiune spațială arabă spre Marte este pregătită și urmează să fie lansată peste câteva săptămâni, scrie BBC. Ea va transmite date importante privind climatul și atmosfera planetei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Amal” (speranță, n.r.) va parcurge în șapte luni cei 493 de milioane de kilometri până pe orbita Marte. Sonda va orbita timp de 687 de zile pentru a aduna informații suficiente. O traiectorie completă a Marte va dura 55 de ore, scrie News.ro.

Șeful Ryanair: Vom zbura prin această ”mizerie” de carantină din Marea Britanie CITEȘTE ȘI Șeful Ryanair: Vom zbura prin această ”mizerie” de carantină din Marea Britanie

Luni, directorul programului Sarah Al-Amiri a spus că proiectul ar trebui să fie un stimulent major pentru ca cercetătorii arabi să aleagă o carieră în inginerie spațială.

Misiunea fără echipaj uman urmează să fie lansată din insula japoneză Tanegashima, pe 14 iulie.

Propulsată de o rachetă japoneză, sonda va avea trei tipuri de senzori pentru măsurarea atmosferei Marte.

Proiectul are partenere trei universități americane.

Emiratele Arabe Unite au experiență în călătoriile spațiale. Au trimis rachete pe orbita Pământului și un astronaut pe Stația Spațială Internațională. Primul astronaut arab care a fost în spațiu a fost sultanul Bin Salman Al-Saud, care a zburat cu o navă spațială americană în 1985.

Însă proiectul actual este unul de anvergură. Sonda spațială a fost construită în EAU și trimisă în Japonia, unde toți inginerii au stat în carantină din cauza pandemiei.

Monica Grady, profesor la Open University din Marea Britanie, este de părere că misiunea spre Marte marchează o schimbare majoră în industria dominată până acum de marile puteri ale lumii.

„Este un adevărat pas înainte pentru explorarea Marte, pentru că arată că alte națiuni - în afară de Agenția Spațială Europeană și de NASA - pot merge acolo. Sperăm să ajungă. Marte este legată de o lungă istorie de misiuni ratate”, a spus ea.

Conducătorii proiectului EAU au amintit că, în urmă cu opt secole, inventatorii și intelectualii arabi se aflau în linia întâi a descoperirilor științifice.

Dacă „Amal” va ajunge pe orbita Marte, momentul va coincide cu sărbătorirea a 50 de ani de la fondarea Emiratelor Arabe Unite ca națiune, în 1971.

viewscnt
Afla mai multe despre
marte
sarah al-amiri