Producția de baterii din Europa, pusă în pericol de subvențiile din SUA, care atrag investițiile europene

Producția de baterii din Europa, pusă în pericol de subvențiile din SUA, care atrag investițiile europene
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 7 mar 2023

Aproximativ două treimi din fabricile planificate pentru construire în Europa, inclusiv cea planificată de Tesla în Germania, sunt amenințate cu anularea sau amânarea pe termen lung, ca urmare a subvențiilor introduse prin Legea IRA adoptată de SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evaluările făcute de ONG-ul Trnasport & Environment arată că 68% din producția de baterii de litiu planificate în Europa s-ar putea muta în SUA, ca efect al legislației adoptate în vederea stimulării investițiilor în acest domeniu. Organizația susține că fabrica Tesla, din Berlin, Northvolt, din Germania și Italvolt, din Italia se numără printre proiectele care își vor reduce din volumele planificate pentru a le muta în SUA, unde cu ajutorul IRA vor primi subvenții importante. Analiza celor de la Transport & Environment susține că doar o măsură similară, de suport financiar din partea UE, ar putea opri acest fenomen.

În total, o capacitate de producție de peste 1,2 TWh, echivalentul necesar pentru 18 milioane de automobile electrice, se află în risc de oprire sau mutare în afara Europei. Ca urmare, Europa nu va putea să satisfacă necesarul de baterii până în 2030 și va fi nevoită să le importe de pe alte piețe. Analiza T&E a folosit informațiile publice referitoare la 50 de gigafabrici anunțate de companii în Europa, care au definitive atât locul de construire, cât și capacitățile.

Dacia și Tesla, vedetele pieței germane în acest început de an CITEȘTE ȘI Dacia și Tesla, vedetele pieței germane în acest început de an

„Producția de baterii din UE este prinsă la mijloc între America și China. Europa trebuie să acționeze sau va risca să piardă tot. O politică verde industrială concentrată pe baterii cu sprijinul larg al UE pentru scalarea producției este necesar imediat pentru a reacțion la subvențiile SUA și la anii de dominație ai Chinei”, a declarat Julia Poliscanova, director pentru vehicule și e-mobilitate al T&E.

Potrivit analizei, Germania, Ungaria, Spania, Italia și Marea Britanie sunt în pericol să piardă cele mai mari capacități, gigafabrica Tesla din Berlin fiind fabrica cu cel mai mare volum de baterii în pericol de mutare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fabrici baterii ue
ira sua
northvolt
tesla gigafactory