Programele "Rabla Clasic” și "Rabla Plus” pornesc astăzi. Subvenție de 45.000 lei pentru mașini electrice

Programele "Rabla Clasic” și "Rabla Plus” pornesc astăzi. Subvenție de 45.000 lei pentru mașini electrice
scris 18 mai 2017

Programele "Rabla Clasic” și "Rabla Plus” trebuie să fie derulate începând de astăzi, conform anunțului anterior al ministrului Mediului, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Cele două programe de stimulare a înnoirii parcului auto național pot fi cumulate, astfel încât o persoană să primească atât voucherul acordat pentru cumpărarea unui autovehicul integral electric sau hibrid, cât și prima de casare acordată prin "Rabla Clasic", dacă radiază și casează un autoturism mai vechi de 8 ani.

Pentru mașinile 100% electrice incluse în programul "Rabla Plus”, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) oferă celor care doresc să-și achiziționeze astfel de mașini o subvenție de 45.000 de lei. Cine dorește o astfel de mașină nu trebuie să fie posesorul unui autoturism cu o vechime mai mare de opt ani, ci poate accesa acest program mergând direct la dealer pentru a intra în posesia unei mașini 100% electrică.

 

 

De asemenea, pentru autoturismele hybrid plug-in este acordată  o subvenție de 4.500 de lei. La aceste sume, atât pentru mașinile electrice, cât și pentru cele hybrid plug-in se poate adăuga și suma de 6.500 de lei, reprezentând prima de casare pentru cazul în care beneficiarul își casează mașina veche de cel puțin opt ani.

Bugetul programului "Rabla Clasic” este de 180 de milioane de lei, iar pentru "Rabla Plus" este asigurată o finanțare de 45 de milioane de lei.

ASF a anunțat tarifele de referință pentru polițele RCA. Exemple de tarife - de la 500 lei la peste 7.300 lei CITEȘTE ȘI ASF a anunțat tarifele de referință pentru polițele RCA. Exemple de tarife - de la 500 lei la peste 7.300 lei

Prima de casare prevăzută în programul "Rabla Clasic" pentru autoturisme mai vechi de opt ani este de 6.500 de lei și se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul nou, care generează maximum 130 g CO2 pe kilometru.

La aceasta se pot adăuga un ecobonus de 1.700 de lei dacă autovehiculul nou este hibrid și un ecobonus de 1.000 de lei dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2 pe kilometru.

Participarea la programul "Rabla Plus" nu este condiționată de casarea și radierea unei mașini uzate. Astfel, cei care vor să-și achiziționeze un autoturism electric pur pot beneficia de un ecotichet în valoare de 45.000 de lei, iar cei care optează pentru unul electric hibrid, de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla clasic
rabla plus
gratiela gavrilescu.