Renault a anunțat Nissan că nu va vota planurile de reformă a companiei

Renault a anunțat Nissan că nu va vota planurile de reformă a companiei
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 11 iun 2019

Renault joacă o carte periculoasă în raporturile cu Nissan, blocând în ședința acționarilor planurile japonezilor de reformă a guvernanței corporatiste.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nissan a anunțat că a primit o scrisoare de la Renault în care este anunțată poziția reprezentanților Renault în AGA: aceștia se vor abține de la vot în privința planurilor, astfel că acestea nu pot fi votate. Pentru a fi aprobate, acestea au nevoie de două treimi din voturile acționarilor.

Jean-Dominique Senard, președintele Renault, pare că vrea să le răspundă japonezilor de la Nissan cu aceeași monedă. El și-a anunțat partenerii că nu va vota planurile de restructurare a guvernanță, în ședința din 25 iunie. Tot atunci ar trebui să fie reconfirmat în funcție CEO-ul Nissan, Hiroto Saikawa.

FOTO Renault a prezentat ultimele modificări aduse SUV-ului Koleos CITEȘTE ȘI FOTO Renault a prezentat ultimele modificări aduse SUV-ului Koleos

Situația a apărut după ce reprezentanții Nissan în Consiliul de Administrație al Renault au reușit să blocheze, prin abținere, fuziunea companiei franceze cu Fiat Chryselr, se pare că Jean Dominique Senard este decis să facă același lucru cu Nissan, ca răspuns. Informațiile au fost transmise chiar de Nissan, care a anunțat că a primit o scrisoare de la șefii Renault, prin care erau informați că reprezentanții Renault se vor abține de la vot în ședința în care va fi votat planul de reformă. Dat fiind faptul că sunt necesare două treimi din voturile acționarilor, propunerea nu are cum să fie aprobată fără voturile Renault.

Pentru a susține planurile de reformă, Renault cere o prezență mai mare a reprezentanților săi în cele trei comitete ale Nissan, ce ar trebui create. În caz contrar, francezii sunt de părere că influența sa în deciziile la Nissan, unde deține 43,4% din acțiuni, se va dilua.

Planurile de restructurare prevăd înlocuirea sistemului de auditare din prezent, într-unul guvernat de trei comitete care să supravegheze auditul, salarizarea și nominalizarea executivilor.

Anterior, Jean Dominique Senard anunțase că susține planul propus de Nissan.

Poliția Română vrea să plătească peste un milion de euro pentru servicii de transport aerian pentru însoțirea cetățenilor extrădați CITEȘTE ȘI Poliția Română vrea să plătească peste un milion de euro pentru servicii de transport aerian pentru însoțirea cetățenilor extrădați

Hiroto Saikawa, CEO-ul Nissan, a transmis un nou mesaj, prin care confirmă scrisoarea celor de la Renault, care anunță că se vor abține la vot, și spune că va face „eforturi maxime” pentru a convinge totți acționarii de necesitatea acestor schimbări. El remintește că măsurile prevăzute în planul de restructurare au fost „aprobate de toți membrii board-ului, inclusiv de nominalizații Renault”.

Între timp, Bruno Le Maire, ministrul de finanțe, cel care a participat, din partea statului, la negocierile privind fuziunea Renault cu FCA, a declarat că Franța ia în calcul vânzarea acțiunilor la Nissan, pentru a permite celor două companii să se apropie mai mult. Oficialul francez a spus că Renault trebuie să-și consolideze legătura cu Nissan înainte de a încerca o alianță cu alți parteneri.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
nissan
alianța renault nissan
jean dominique senard
hiroto saikawa