Renault solicită o adunare generală a acționarilor Nissan, pe fondul agravării crizei provocate de arestarea lui Ghosn

Renault solicită o adunare generală a acționarilor Nissan, pe fondul agravării crizei provocate de arestarea lui Ghosn
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 dec 2018

Renault a solicitat o întâlnire a tuturor acționarilor Nissan, părând să escaladeze tensiunile cu principalul său partener japonez, in urma scandalului provocat de arestarea președintelui și directorului general Carlos Ghosn, a declarat o sursă apropiată companiei, citată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Thierry Bollore, directorul general adjunct al grupului francez, a exprimat cererea într-o scrisoare către Nissan din 14 decembrie, a declarat sursa duminică, confirmând un raport în Wall Street Journal, scrie News.ro.

"Solicităm respectuos consiliului de administrație să ia în considerare convocarea unei adunări generale extraordinare a acționarilor Nissan, cât mai curând posibil", a scris Bollore în scrisoare.

Un purtător de cuvânt al Renault a refuzat să comenteze.

Facebook este investigată în Irlanda din cauza unei erori software care a expus fotografiile private a 6,8 milioane de utilizatori CITEȘTE ȘI Facebook este investigată în Irlanda din cauza unei erori software care a expus fotografiile private a 6,8 milioane de utilizatori

Arestarea lui Ghosn în Japonia, pentru presupuse delicte financiare, a agitat alianța Renault-Nissan-Mitsubishi, iar CEO-ul Nissan Hiroto Saikawa a cerut schimbări pentru a slăbi controlul Renault.

Renault deține 43,4% din Nissan, a cărei participații de 15% la grupul francez nu posedă drepturi de vot.

Nissan, la rândul său, deține o participație de control la Mitsubishi, de 34%.

Apelul pentru o întâlnire a acționarilor va fi probabil văzut ca o încercare de manifestare a forței de către conducerea interimară a Renault, condusă de Bollore și Mouna Sepehri, director de personal, care conduce, de asemenea, departamentul juridic și de comunicare.

Scrisoarea nu face nicio mențiune pentru eventuala schimbare a unor membri ai consiliului de administrație al Nissan, dar scopul reuniunii este vag, spunând doar că ar permite "dezvăluirea și discutarea corespunzătoare a guvernanței și a altor chestiuni".

Acesta a adăugat că punerea sub acuzare a companiei Nissan "creează riscuri semnificative pentru Renault, cel mai mare acționar al Nissan, și pentru stabilitatea alianței noastre industriale".

La o reuniune a consiliului de administrație al Renault din 13 decembrie, directorii au fost informați despre investigația efectuată de Nissan care a condus la arestarea lui Ghosn. Acesta a fost acuzat alături de Nissan, săptămâna trecută, pentru nedeclararea unor venituri de 43 de milioane de dolari primite de Ghosn. Acesta  și presupusul complice Greg Kelly rămân în custodie.

În timp ce Nissan l-a demis pe Ghosn  din funcția de președinte la câteva zile după arestare, consiliul de administrație al Renault și-a reiterat decizia anterioară de a-l păstra în funcție. Directorii Renault nu au încă acces la rezultatele investigației Nissan.

Cererea lui Bollore pentru o întâlnire a acționarilor Nissan a fost o "decizie de conducere" care nu a fostpropusă la ședința de consiliu din ziua precedentă, a declarat sursa, adăugând că a fost discutată ulterior cu "toți directorii".

Directorul Renault Philippe Lagayette este președinte interimar. Guvernul francez, cel mai mare acționar al Renault, îl sprijină pe directorul general Jean-Dominique Senard ca înlocuitor al lui Ghosn în funcia de președinte, a relatat publicația Le Figaro.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
nissan
ghosn