Renault vinde un pachet de acțiuni ale Renault Samsung chinezilor de la Geely

Renault vinde un pachet de acțiuni ale Renault Samsung chinezilor de la Geely
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 10 mai 2022

Grupul Renault, care deține și marca Dacia, a anunțat vânzarea unui pachet de 34,02% din acțiunile Renault Korea Motors (Samsung Motors) companiei chineze Geely Automobile Holdings, prin intermediul unei operațiuni de creștere de capital.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Renault Group va vinde 34,02% din acțiunile companiei Renault Korea Motors grupului chinez Geely, considerat cea mai mare companie privată din China din insdutria auto. Vânzarea vine în continuarea acordului semnat de cele două companii la începutul anului pentru crearea unui joint-venture care să producă mașini pentru piața locală.

Prețul vânzării a fost anunțat la 264 de miliarde woni, adică aproape 200 de milioane de euro, fonduri care vor susține investițiile viitoare ale Renult în tehnologia propulsiei electrice. Renault precizează că rămâne acționar majoritar al companiei și intenționează să-și consolideze poziția în viitor.

Vânzarea se va face printr-o majorare de capital, respectiv prin emisiunea de noi acțiuni pe care chinezii le vor cumpăra.

Renault deținea anterior tranzacției 80% din compania Renault Koreea Motors, fost Renult Samsung Motors.

La începutul acestui an, constructorul francez Renault a anunțat că a semnat un acord de cooperare cu chinezii de la Zhejiang Geely Holding Group, în baza căruia cele două companii vor colabora pe piața din Coreea de Sud, în producția de vehicule.

Renault Samsung va produce în fabrica din Busan automobile pentru partenerii chinezi de la Geely, care vor fi vândute atât pe piața locală, cât și la export. În același timp, anunțul Renault precizează că „Geely Group va deveni partener strategic al Renault Samsung Motor, inclusiv prin licențierea de tehnologii de arhitectură și grupuri motopropulsoare”.

Dacia Spring s-a scumpit cu aproape 3.000 de euro de la lansare și până azi. Strategia de preț a adus acum a patra creștere în șapte luni, la același nivel cu cel din Germania. Diferența este acoperită de... covorașe obligatorii CITEȘTE ȘI Dacia Spring s-a scumpit cu aproape 3.000 de euro de la lansare și până azi. Strategia de preț a adus acum a patra creștere în șapte luni, la același nivel cu cel din Germania. Diferența este acoperită de... covorașe obligatorii

Potrivit informațiilor transmise de cele două companii, producția vehiculelor Geely în Coreea de Sud, în uzina Renault din Busan, ar putea începe în 2024.

Noile automobile ce vor fi produse în Busan vor folosi arhitectura modulară oferită de Geely, dezvoltată de centrul de R&D din Suedia. În același timp, Renault și divizia Renault Samsung vor contribui în materie de design și experiența de clienți de pe piața locală.

Așa cum reiese din anunțul celor două, mașinile vor fi vândute sub brandul Samsung Motors, inițial pe piața locală și apoi și pe alte piețe.

Geely deține marca suedeză Volvo și, de asemena, controlează un pachet de 10% din Mercedes-Benz.

În prezent, Samsung Motors mai are în gamă doar trei automobile, toate fiind modele Renault cu logo Samsung: SM6 (Talisman), QM6 (Koleos) și XM3 (Arkana).

viewscnt
Afla mai multe despre
renault geely
samsung motors
geely samsung