Șeful Tesla, îngrijorat de ascensiunea producătorilor chinezi de vehicule electrice

Șeful Tesla, îngrijorat de ascensiunea producătorilor chinezi de vehicule electrice
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2024

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a avertizat că producătorii auto chinezi "își vor demola" rivalii mondiali fără bariere comerciale, ceea ce indică problemele cu care se confruntă liderul pieței de vehicule electrice (EV) din SUA în urma eforturilor grupurilor chineze de a se extinde pe plan global, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Declarațiile lui Musk vin după ce grupul chinez BYD a depășit Tesla pe segmentul vânzărilor trimestriale de vehicule electrice. În ultimele trei luni din 2023, compania americană a livrat 484.507 EV, în timp ce analiștii se așteptau la 483.173 unități. BYD a vândut 526.409 vehicule complet electrice în trimestrul patru din 2023, devenind lider pe acest segment, în special datorită modelelor mai ieftine vândute în China, cea mai mare piață auto din lume, scrie Agerpres.

VIDEO&FOTO - Lucrări reluate la o nouă secțiune pe Autostrada Sibiu - Pitești CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO - Lucrări reluate la o nouă secțiune pe Autostrada Sibiu - Pitești

Producătorii auto chinezi "sunt cei mai competitivi și vor avea un succes semnificativ în afara Chinei, în funcție de ce tipuri de taxe vamale și bariere comerciale sunt stabilite. Dacă nu vor fi stabilite bariere comerciale, ei aproape îi vor demola pe cei mai mulți producători auto globali, sunt extrem de buni", susține Musk.

Analiștii consideră că Musk are motive să fie îngrijorat.

El a demarat anul trecut un război al prețurilor pentru a-i tenta pe consumatorii afectați de creșterea dobânzilor să cumpere vehicule electrice, dar astfel au fost afectate marjele de profit ale Tesla, ceea ce-i îngrijorează pe investitori. Musk a avertizat că Tesla a ajuns "la limita naturală a reducerii costurilor cu actuala gamă de produse".

Tesla intenționează anul viitor să înceapă producerea unui crossover compact mai ieftin, denumit "Redwood", pentru a concura cu modelele ieftine ale rivalilor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Musk a confirmat că Tesla se așteaptă să înceapă producția viitoarei generații de EV la fabrica sa din Texas în semestrul doi din 2025.

Dar producătorii EV chinezi se mișcă rapid. În condițiile concurenței strânse și ale excesului de capacitate din China, mulți se extind rapid peste hotare, după ce în ultimii ani subvențiile de stat i-au ajutat să-și majoreze vânzările pe plan intern.

Și Comisia Europeană a lansat în octombrie o anchetă prin care caută să stabilească dacă vehiculele electrice mai ieftine produse în China beneficiază în mod incorect de subvenții de stat. China a denunțat ancheta pe care a calificat-o drept un "protecționism pur" și a subliniat că este probabil să dăuneze relațiilor comerciale sino-europene. 

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
tesla