Stellantis confirmă investiția în Leapmotor: 1,5 miliarde euro pentru un pachet strategic de acțiuni

Stellantis confirmă investiția în Leapmotor: 1,5 miliarde euro pentru un pachet strategic de acțiuni
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 26 oct 2023

Grupul auto Stellantis și compania chineză Leapmotor au confirmat oficial tranzacția prin care constructorul european investește în start-up-ul chinez și creează o divizie internațională.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stellantis devine oficial acționar strategic al Leapmotor, printr-o investiție de 1,5 miliarde euro, care îi asigură aproximativ 20% din compania chineză, fondată în 2015.

Deficitul a urcat cu peste 14 miliarde de lei doar în septembrie și a ajuns la 56,4 miliarde lei (3,55% din PIB) pentru primele nouă luni CITEȘTE ȘI Deficitul a urcat cu peste 14 miliarde de lei doar în septembrie și a ajuns la 56,4 miliarde lei (3,55% din PIB) pentru primele nouă luni

„Prin intrarea într-un parteneriat strategic bazat pe punctele forte ale celor două companii, Stellantis și Leapmotor creează un jucător de succes și competitiv în mobilitatea electrică în China și în întreaga lume”, transmite Stellantis, care va primi două locuri în consiliul de administrație al Leapmotor.

În același timp, cele două companii vor pune bazele unui joint-venture numit Leapmotor International, care va avea ca scop vânzarea de automobile destinate piețelor globale. Stellantis va prelua această activitate cu ajutorul rețelei proprii existente la nivel global, urmând să aibă 51% din acțiunile noii companii, care va deține dreptul exclusiv de distribuire și vânzare a mașinilor Leapmotor pe piețele din afara Chinei.

În urma acordului semnat de cele două companii, Stellantis va primi acces la ecosistemul vehiculelor electrice Leapmotor și la tehnologia dezvoltată în China de acesta, ceea ce va permite companiei franco-italiano-americană, controlată de familiile Agnelli și Peugeot, să revină pe piața din China cu noi proiecte, după ce s-a retras în urmă cu un an.

„Pe măsură ce are loc consolidarea printre start-up-urile de top de vehicule electrice din China, devine din ce în ce mai clar că doar câțiva dintre acești jucători de succes și agili, precum Leapmotor, vor ajunge să domine segmentele majore din China”, a spus Carlos Tavares, CEO al Stellantis.

„Astăzi marchează o piatră de hotar majoră în istoria Leapmotor și sunt extrem de mândru să contribui la aceasta alături de domnul Tavares și echipa sa”, a declarat Zhu Jiangming, fondator și CEO al Leapmotor.

FOTO Renault a dezvăluit Kardian și conceptul Niagara, înlocuitorul lui Oroch, echipat cu sistemul 4WD pe care îl va primi și Duster 3 CITEȘTE ȘI FOTO Renault a dezvăluit Kardian și conceptul Niagara, înlocuitorul lui Oroch, echipat cu sistemul 4WD pe care îl va primi și Duster 3

Leapmotor a crescut rapid în ultimii ani cu ajutorul tehnologiilor dezvoltate de companie, atât pe segmentul de propulsii electrice, cât și pe cel de mașini hibrid. Cea mai nouă platformă electrică lansată (Leapmotor 3.0) a atras atenția jucătorilor auto la nivel global, fiind solicitată inclusiv de VW, pentru producția de automobile destinate pieței din China. Caracteristicile sale de conectare și integrare modulară a tehnologiilor specifice vehiculelor inteligente sunt controlate central și asigură o funcționare fluidă și eficientă, trăsături pe care toți producătorii de automobile le caută în acest moment pentru noile generații de automobile.

Cei de la Leapmotor spun că în următorii trei ani planul de produse ar trebui să acopere toate segmentele de la A la E, bazate pe o arhitectură tehnică unică și trei platforme extrem de scalabile, echipate cu motoare electrice cu range extender (hibrid).

Finalizarea tranzacției prin care Stellantis cumpără 20% din acțiunile Leapmotor va fi condiționată de procedurile obișnuite, inclusiv de aprobările de reglementare.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis leapmotor
investitie stellantis