TABEL Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, după ce OMV Petrom a ieftinit dieselul

TABEL Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, după ce OMV Petrom a ieftinit dieselul

Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 mar 2024

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât sub 25 de bani/l, cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, după ce liderul pieței, OMV Petrom, a decis joi după-amiaza să reducă cu 3 bani/l prețul combustibilului diesel, lăsând prețul benzinei neschimbat, conform analizei Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, la 24 de bani pe litru, după ce în luna noiembrie a anului trecut ajunsese și la 75 de bani pe litru.

Prețul unui litru de motorină standard este în prezent de 7,37-7,40 lei/l în stațiile Petrom din capitală, în timp ce cel al benzinei standard este de 7,08-7,15 lei/l. În stațiile OMV motorina costă 7,45-7,48 lei/l, iar benzina 7,20-7,24 lei/l.

VIDEO Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție CITEȘTE ȘI VIDEO Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție

Așa se face că în stația OMV de pe Șoseaua Chitilei, de exemplu, diferența dintre prețurilor celor 2 tipuri de carburanți a ajuna la 24 de bani/l, iar la cea Petrom din Băneasa la 25 de bani/l.

Tot 24 de bani este diferența de preț și în majoritatea stațiilor MOL și Rompetrol. Cel mai mare ecart între cele 2 prețuri este înregistrat în stațiile Lukoil, unde ajunge la 30 de bani/l.

FOTO Zara își pregătește intrarea pe piața hainelor second-hand din România. Cum vă puteți repara sau vinde îmbrăcămintea CITEȘTE ȘI FOTO Zara își pregătește intrarea pe piața hainelor second-hand din România. Cum vă puteți repara sau vinde îmbrăcămintea

Așa cum ne-au obișnuit, în orele următoare și companiile concurente, MOL, Rompetrol și Lukoil, vor efectua probabil o mișcare de preț similară.

TABEL Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, după ce OMV Petrom a ieftinit dieselul

La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l.

VIDEO Noi imagini aeriene de pe Autostrada Moldovei. Unde au ajuns muncitorii lui Umbrărescu, cu un \ CITEȘTE ȘI VIDEO Noi imagini aeriene de pe Autostrada Moldovei. Unde au ajuns muncitorii lui Umbrărescu, cu un "batalion" de utilaje

În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.

TABEL Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, după ce OMV Petrom a ieftinit dieselul

Ultima dată când diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți s-a situat sub 25 de bani/l a fost la finalul lunii august a anului trecut.

Cotațiile țițeiului Brent se situează marți dimineață în aptopierea celui mai înalt nivel din ultimele 5 luni, la puțin peste 87 dolari/baril.

Prețurile petrolului au crescut de la începutul acestei săptămâni, în timp ce guvernul rus a ordonat producătorilor săi să reducă producția în conformitate cu angajamentele asumate la OPEC+, iar ostilitățile dintre Rusia și Ucraina continuă să lovească sectorul energetic.

Ambele benchmark-uriinternaționale au crescut constant în acest an, Brentul fiind în urcare cu aproape 11% și WTI cu aproximativ 12,5%.

FOTO Tranzacție de anvergură finalizată - TeraPlast începe 2024 în forță și cumpără un grup din Austria CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție de anvergură finalizată - TeraPlast începe 2024 în forță și cumpără un grup din Austria

Prețurile sunt susținute și de așteptările că ratele dobânzilor din marile economii vor scădea până în vară.

În plus, România, ca și celelalte state europene, este importatoare netă de motorină.

Cererea sezonieră de motorină este mai ridicată iarna, când combustibilul diesel este utilizat și în alte scopuri (încălzire, generatoare etc) în spcial de către vecinii ucraineni, care importă motorină prin România.

Profit.ro a anunțat că volumele intrărilor de motorină în porturile României au scăzut în februarie cu 14%, la 303 mii tone, ca urmare a scăderii cererii sezoniere autohtone, dar și ucrainene.

Reducerea volumelor este rezultatul cererii sezoniere scăzute din România și al unei diminuări a livrărilor de motorină către Ucraina, susține grupul de consultanță ucrainean A-95.

FOTO Chinezii de la Jinpeng lansează în Europa mașina electrică XY, condusă fără permis CITEȘTE ȘI FOTO Chinezii de la Jinpeng lansează în Europa mașina electrică XY, condusă fără permis

În februarie, companiile românești au livrat 101 mii tone de motorină Ucrainei, cu 28 mii tone sub volumele din ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzină
motorină
ieftiniri
omv
petrom
mol
rompetrol
lukoil