Toyota pregătește prima mașină autonomă, „cel mai puternic supercomputer pe roți”. Termen surprinzător de scurt pentru lansare

Toyota pregătește prima mașină autonomă, „cel mai puternic supercomputer pe roți”. Termen surprinzător de scurt pentru lansare
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 11 feb 2019

Japonezii de la Toyota vor să scoată la vânzare primul automobil autonom peste numai un an și spun despre acesta că va fi „cel mai puternic supercomputer pe roți”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste doar un an, Toyota vrea să aibă în showroom-uri primul automobil cu conducere autonomă, chiar dacă acesta nu este încă gata de producție, după cum scrie automotivenews.ro. Compania vrea să repete istoria primului automobil hibrid din istorie, Prius, care a apărut în 1997, cu mult înainte ca această tehnologie să devină populară pe scară largă.

TRI-AD (Toyota Research Institute-Advanced Development), centrul de cercetări al Toyota încearcă să facă tot posibilul astfel încât prototipurile la care ei lucrează să poată circula pe șosele în 2020. Inginerii de acolo susțin că mașina va fi cel mai inteligent computer pe roți, însă ei spun despre proiect că va fi un „moonshot”, adică un proiect mai degrabă demonstrativ, decât unul profitabil.

FOTO VW ID.BUGGY, un concept-car inedit, o reintepretare electrică a celebrelor buggy, va fi expus la Geneva CITEȘTE ȘI FOTO VW ID.BUGGY, un concept-car inedit, o reintepretare electrică a celebrelor buggy, va fi expus la Geneva

Pentru a-și atinge scopul, Toyota a realizat un parteneriat cu furnizorii săi Aisin Seiki și Denso, investind 2,8 miliarde de dolari în TRI-AD, o companie specializată în dezvoltarea de software pentru vehicule autonome. Activitatea acesteia a început în urmă cu un an, iar acum angakații lucrează pentru un proiect avansat.

Mașina pe care se fac testele principale este un Lexus LS, iar modelul care va fi lansat în 2020 va fi de asemenea un Lexus. Unul dintre șefii companiei spune că mașina are computere extrem de avansate și senzori de ultimă generație. Dar pentru a aduce mașina în zona de middle-class trebuie să reducă costurile dramatic.

Potențialul vehiculelor autonome este unul pe care mizează toți marii constructori de automobile, acesta fiind prognozat ca viitor al transporturilor la nivel global. Principalele direcții de utilizare sunt cele de transport public, transport de tip car-sharing sau ride-hailing, însă nu este de neglijat segmentul de lux și cel al flotelor de companie.

viewscnt
Afla mai multe despre
toyota
vehicle autonome
cercetare dezvoltare
masini electrice