Uber, condamnat să plătească unor taximetriști compensații de peste 164 milioane euro

Uber, condamnat să plătească unor taximetriști compensații de peste 164 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2024

Uber a fost condamnat să plătească compensații în valoare de 271,8 milioane de dolari australieni (164 milioane de euro) taximetriștilor australieni din cauza unor pierderi de venit, au anunțat luni avocați ai taximetriștilor, după cinci ani de bătălie juridică, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste 8.000 de șoferi de taxi și proprietari de mașini de închiriat au intentat un recurs colectiv împotriva platformei, deplângând pierderi importante de venituri de la intrarea acesteia pe paiața australiană, în 2012, scrie News.ro.

VIDEO ANUNȚ - Circulație deschisă pe un nou drum expres CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ - Circulație deschisă pe un nou drum expres

Acest proces colectiv a condus la cea de a cincea cea mai importantă despăgubire în Australia în acest tip de proceduri, subliniază directorul cabinetului de avocatură Maurice Blackburn Lawyers, care i-a reprezentat, Michael Donelly.

”Uber s-a bătut cu dinții și cu ghearele în fiecare etapă, zilnic, în cei cinci ani câtt a durat procesul, încercând de fiecare dată să le refuze membrilor grupului nostru orice formă de recurs sau de compensare a pierderilor acestora”, declară Donelly.

”După ani de refuz (...), Uber a cedat”, anunță el, salutând modul în care ”mii de australieni obișnuiți s-au unit pentru a înfrunta un gigant mondial”.

Potrivit avocaților, Uber a desfășurat ”o întreagă serie de acțiuni șocante” la lansarea sa în țară, folosind ”mașini fără licență, cu șoferi neacreditați”.

Principalul reclamant, Nick Andrianakis, a declarat presei locale să a fost nevoit săâ-și închidă afacerea de taxi după 40 de ani de activitate, atunci când s-a lansat Uber.

”Mi-am pierdut pasiunea față de muncă (...) și mi-am pierdut venitul care îi permitea familiei mele să mănânce”, a declarat el.

Platforma americană de rezevare de vehicule cu șofer, care afișează o cotare pe bursă de 157 de miliarde de dolari americani, nu a dorit să comenteze suma despăgubirilor.

”Atunci când Uber a pornit, în urmă cu zece ani, nu exista nicio reglementare cu privire la împărțirea călătoriei nicăieri în lume și cu atât mai puțin în Australia”, anunță grupul.

”Azi lucrurile stau altfel. Uber este de-acum reglementat în fiecare stat și teritoriu din Australia, iar guvernele ne recunosc drept un element important al ofertei de transport în țară”, adaugă Uber.

viewscnt
Afla mai multe despre
uber
australia
taxi