UE anunță că este deschisă negocierilor cu SUA în disputa legată de subvenționarea aviației

UE anunță că este deschisă negocierilor cu SUA în disputa legată de subvenționarea aviației
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iul 2019

Uniunea Europeană a anunțat marți că este deschisă negocierilor cu Statele Unite în disputa referitoare la subvenționarea aviației, după ce Washingtonul a avertizat că va impune tarife suplimentare pentru produse în valoare de 4 miliarde de dolari, între care măsline, brânză italiană și whisky scoțian, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La doar câteva zile după un armistițiu în războiul comercial cu China, guvernul american a amplificat presiunea asupra Uniunii Europene într-o dispută veche privind subvențiile acordate pentru avioane, avertizând că va impune tarife pentru bunuri suplimentare în valoare de 4 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA (USTR) a publicat o listă de produse suplimentare, între care măsline, brânză italiană și whiskey scoțian, cărora le-ar putea aplica tarife, pe lângă alte  produse, în valoare de 21 de miliarde de dolari, anunțate în aprilie, scrie News.ro.

Reprezentanții Șantierului Naval Constanța afirmă că au fost înștiințați că au câștigat, cu Naval Group, licitația corvetelor de peste 1 miliard euro CITEȘTE ȘI Reprezentanții Șantierului Naval Constanța afirmă că au fost înștiințați că au câștigat, cu Naval Group, licitația corvetelor de peste 1 miliard euro

UE a reacționat, afirmând că disputa ar trebui rezolvată la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), iar Statele Unite nu pot să evalueze singure eventualul impact al subvențiilor, pentru a calcula măsurile de retorsiune.

”Datele citate de USTR se bazează pe estimări interne ale Statelor Unite, care nu au fost efectuate de OMC”, a afirmat un purtător de cuvânt al Executivului UE, pe email.

UE a arătat că rămâne deschisă negocierilor ”dacă vor avea loc fără precondiții și vor avea ca obiectiv un rezultat pozitiv”, dar a adăugat că se pregătește să reacționeze de îndată ce OMC va stabili drepturile de a face acest lucru.

Statele Unite și Uniunea Europeană au avertizat că vor impune tarife de retorsiune de ordinul miliardelor de dolari pentru bunuri precum avioane, tractoare și alimente, într-o dispută veche de aproape 15 ani la Organizația Mondială a Comerțului referitoare la subvețiile acordate Boeing și companiei europene Airbus.

Airbus a apreciat că anunțul Statelor Unite nu contribuie la rezolvarea conflictului.

”Acest lucru amplifică tensiunile comerciale, dar în realitate nu schimbă nimic. Nivelul de reacție trebuie definit de OMC, nu de USTR sau Boeing”, potrivit unui comunicat al Airbus.

Norvegia își consolidează poziția de lider pe piața vehiculelor electrice CITEȘTE ȘI Norvegia își consolidează poziția de lider pe piața vehiculelor electrice

Oficiali de rang înalt ai Boeing și ai unei organizații comerciale din sectorul aerospațial american au cerut guvernului SUA să limiteze tarifele impuse UE din cauza subvențiilor ilegale, pentru a evita să afecteze producătorii americani.

Avertismentul american referitor la tarife a fost criticat de asociații comerciale.

Scotch Whisky Association a cerut marți Washingtonului și Bruxelles-ului să nu ia măsuri care să pună în pericol locurile de muncă și să afecteze consumatorii.

Surse apropiate cazurilor de la OMC au declarat că avertismentul Washingtonului are rolul să amplifice presiunea asupra UE și să grăbească negocierile prin tarife aplicate unor produse agricole importante.

viewscnt
Afla mai multe despre
subventii aviatie
sua
ue