UE avertizează că majorarea tarifelor pentru importurile auto va dăuna economiei SUA și amenință cu contramăsuri de 300 miliarde dolari

UE avertizează că majorarea tarifelor pentru importurile auto va dăuna economiei SUA și amenință cu contramăsuri de 300 miliarde dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 iul 2018

Uniunea Europeană a avertizat SUA că impunerea de tarife adiționale pe importurile de automobile și componente auto va afecta negativ industria auto americană și va determina, cel mai probabil, contramăsuri privind exporturi din SUA în valoare de până la 294 miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Oficialii de la Bruxelles notează, într-un document trimis Departamentului american de Comerț, că majorarea tarifelor la importurile auto nu se justifică economic, iar legătura cu securitatea națională este una “slabă”, întrucât vehiculele militare sunt produse de companii specializate.  

În luna mai, administrația de la Casa Albă a lansat, la cererea președintelui Donald Trump, o investigație de securitate națională, pentru a evalua dacă importurile de vehicule și de componente auto pun în pericol soliditatea industriei SUA și capacitatea acesteia de a cerceta și a dezvolta tehnologii noi, avansate.

Prima ediție specială Volvo S60 s-a vândut în 39 de minute de la lansare, prin aplicația dedicată CITEȘTE ȘI Prima ediție specială Volvo S60 s-a vândut în 39 de minute de la lansare, prin aplicația dedicată

SUA taxează importurile auto din UE cu 2,5%, comparativ cu un tarif de 10% perceput de Uniune pentru automobilele provenite din această țară.

Potrivit documentului, o analiză internă a UE a relevat că o taxă suplimentară de 25% aplicată importurilor de automobile și componente auto “ar avea, în primă instanță, un impact negativ asupra produsului intern brut al SUA de ordinul a 13-14 miliarde de dolari, iar deficitul de cont curent al țării nu va fi afectat pozitiv“.

În plus, “exporturi de bunuri americane în valoare totală de până la 294 miliarde de dolari (echivalente cu 19% din totalul exporturilor SUA în 2017) ar putea fi supuse unor contramăsuri” din partea partenerilor comerciali, arată Executivul de la Bruxelles.

Companiile cu capital european produc circa 2,9 milioane de vehicule în SUA (egal cu 26% din producția auto a țării în 2017), din care aproximativ 60% sunt exportate, inclusiv către state din UE, potrivi documentului.

“Măsuri care ar dăuna aceste companii ar fi autodistructive și ar slăbi economia SUA”, mai arată reprezentanții UE.

Conglomeratul american General Motors, cel mai mare producător auto din SUA, a avertizat, la rândul său, că tarifele pe importurile de vehicule analizate de administrația Trump ar putea duce la restrângerea companiei și la mai puține locuri de muncă, precum și la izolarea companiilor americane de piața mondială.

Și Toyota Motor a depus comentarii separate la Departamentul de Comerț, în care se opune tarifelor, afirmând că ar pune în pericol producția, locurile de muncă, exporturile și prosperitatea economică din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
tarife auto
sua
avertizare
exporturi