ULTIMA ORĂ Guvernul schimbă regulile pentru Uber și Bolt, după cum au cerut taximetriștii. Mașini închiriate și în comodat sunt eliminate, transport doar în județul de înmatriculare, taxă mai mare. Șoferii part time spun că vor renunța

ULTIMA ORĂ Guvernul schimbă regulile pentru Uber și Bolt, după cum au cerut taximetriștii. Mașini închiriate și în comodat sunt eliminate, transport doar în județul de înmatriculare, taxă mai mare. Șoferii part time spun că vor renunța
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 9 mar 2024

Serviciile de transport alternativ vor fi autorizate similar cu serviciile de taxi, iar șoferii de Uber și Bolt nu vor mai putea încheia contractele de comodat și închiriere pentru a colabora cu flote, respectiv firme de transport alternativ. Taxa de autorizare va crește la 1.000 lei, iar șoferii de Uber și Bolt nu vor putea efectua servicii de transport decât în județul în care dețin automobilul, conform unei ordonanțe de urgență redactate de Guvern și analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

De ce este important: În urma protestelor taximetriștilor, Guvernul a negociat modificarea condițiilor de transport alternativ, reprezentanții protestatarilor anunțând că în urma discuțiilor purtate, luna trecută, cu premierul Marcel Ciolacu și cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a decis modificarea legislației, ”pentru eliminarea prevederilor discriminatorii”.

Lege pregătită: Agenții imobiliari vor avea noi obligații, plus o plată anuală impusă. ANCPI va supraveghea piața CITEȘTE ȘI Lege pregătită: Agenții imobiliari vor avea noi obligații, plus o plată anuală impusă. ANCPI va supraveghea piața

Schimbările pregătite

Conform ordonanței pregătite acum de Guvern, șoferii Uber și Bolt nu vor mai putea încheia cu firme de transport contracte de comodat și închiriere pentru ca autoturismele aflate în proprietate să fie utilizate în flote de transport alternativ.

Ca urmare, aceștia vor trebuie să își înființeze o firmă pentru a face transport alternativ, urmând să li se aplice un alt nivel de impozitare, iar în cazul șoferilor care lucrează part time, acesta va fi descurajator, după cum au declarat pentru Profit.ro surse din domeniu.

Autorizația de transport alternativ se va elibera contra sumei de 1.000 de lei și va fi valabilă 5 ani, acum costând 300 lei și fiind valabilă 3 ani. 

Polițiștii - obligați să reducă în favoarea șoferilor, cu până la 10%, din viteza indicată de radar CITEȘTE ȘI Polițiștii - obligați să reducă în favoarea șoferilor, cu până la 10%, din viteza indicată de radar

Copia conformă se va elibera pentru prima dată pentru o perioadă de 5 ani, numai pentru autoturismele care nu depășesc vechimea de 5 ani de la data fabricației. Ulterior, copia conformă se va elibera pentru același autoturism la cerere, pentru 5 ani, numai dacă la data cererii autoturismul nu depășește vechimea de 10 ani de la data fabricației.

Acum, copia conformă se eliberează pentru o perioadă de 1 an, 2 ani sau 3 ani, fără a depăși perioada de valabilitate a autorizației de transport alternativ, numai pentru autoturismele care au la data expirării valabilității copiei conforme mai puțin de 15 ani vechime de la data fabricației.

Și pentru copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ sa va aplica un tarif de 1.000 lei.

De asemenea, nu se va mai putea obține copia conformã pentru un vehicul înmatriculat în afara județului unde se solicită copia conformă. Cu alte cuvinte, șoferii Uber și Bolt vor putea face transport doar în județele în care au înmatriculate automobilele autorizate.

Valabilitatea permiselor de conducere, extinsă. Reducere însă în cazul persoanelor peste 70 de ani CITEȘTE ȘI Valabilitatea permiselor de conducere, extinsă. Reducere însă în cazul persoanelor peste 70 de ani

Autoturismul utilizat pentru transport alternativ va trebui să afișeze obligatoriu ecusoane autocolante, aplicate pe portierele din spate ale autoturismului.

Astfel, în trafic, pe durata efectuării curselor de transport alternativ, autoturismele înregistrate pe platforma digitală vor avea aplicate pe fiecare din portierele din spate, un ecuson autocolant ce va conține următoarele elemente:

a) TRANSPORT ALTERNATIV; 

b) localitatea de autorizare;

c) numărul copiei conforme;

d) ultima zi de valabilitate a copiei conforme a autorizației de transport alternativ;

e) numărul de înmatriculare al autoturismului.

Guvernul susține că modificarea ecusoanelor astfel încât să poată fi observate de la distanță autoturismele care efectuează transport alternativ este necesară ”în vederea îmbunătățirii activității de inspecție și control”.

Executivul are în vedere, totodată, majoarea amenzilor aplicate operatorilor de servicii de transport alternativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
uber
bolt
taxi
inchiria
comodat
transport
alternativ
taxa
înmatriculare
șofer
guvern