Veste bună sau nu - Permisul auto va putea fi obținut la vârste mai mici în cazul anumitor categorii de autovehicule și în anumite condiții

Veste bună sau nu - Permisul auto va putea fi obținut la vârste mai mici în cazul anumitor categorii de autovehicule și în anumite condiții
scris 24 iul 2020

Titularii unui certificat de competență profesională vor putea obține permisul de conducere de la vârsta de 18 ani, prin reducerea vârstei minime de la 21 de ani astăzi, în cazul vehiculelor din categoria C și CE, respectiv de la 21 ani, ori, după caz, de la 23 de ani, prin reducerea vârstei minime de la 24 de ani astăzi, în cazul vehiculelor din categoria D și DE.

M247 lansează noua platformă cloud pentru a susține planurile ambițioase de creștere a afacerilor clienților CITEȘTE ȘI M247 lansează noua platformă cloud pentru a susține planurile ambițioase de creștere a afacerilor clienților

Măsura este prevăzută într-un proiect de lege redactat la nivel ministerial și care transpune norme europene în vigoare.

De ce este important: Legislația actuală prevede că vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de: a) 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1; b) 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E și Tr; c) 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A; d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 și D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A; e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb și Tv.

VIDEO & FOTO Klaus Iohannis a testat Ford Puma, la uzina din Craiova. “Mi-a plăcut mașina!”. Ford anunță o nouă investiție CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Klaus Iohannis a testat Ford Puma, la uzina din Craiova. “Mi-a plăcut mașina!”. Ford anunță o nouă investiție

Potrivit proiectului de lege, prin excepție de la vârsta minimă prevăzută de 21 de ani, vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C și CE este de 18 ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test.

Totodată, prin excepție de la vârsta minimă prevăzută de 24 de ani, vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D și DE este de 21 de ani, cu condiția ca solicitantul să dețină același tip de certificat de competență profesională menționat.

De asemenea, prin excepție de la vârsta minimă prevăzută de 24 de anu, vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D și DE este de 23 de ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale accelerate, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test.

Mașinile cu volan pe dreapta, provenite din Marea Britanie, ar putea să nu mai fie înmatriculate în România de la 1 ianuarie 2021 CITEȘTE ȘI Mașinile cu volan pe dreapta, provenite din Marea Britanie, ar putea să nu mai fie înmatriculate în România de la 1 ianuarie 2021

Normele privind obținerea certificatului de competență profesională ar ruma să fie stabilite prin ordin al ministrului transporturilor, cu avizul ministrului afacerilor interne, în termen de 60 de zile de la publicarea noii legi în Monitorul Oficial al României.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, proiectul de lege mai trebuie aprobat de Guvern, iar apoi adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
permis
auto
reducere
varsta
autovehicule
proiect
lege