Damen Galați a finalizat construcția celui de-al patrulea feribot hibrid pentru compania canadiană BC Ferries, nava urmând să ajungă în portul de destinație peste aproximativ două luni.
“Al patrulea feribot de tip Island Class a început călătoria de la șantierul naval Damen Galați din România până la BC. Călătoria transatlantică va dura aproximativ 60 de zile, înainte ca nava să ajungă în portul Point Hope Maritime din Victoria”, potrivit BC Ferries.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
BC Ferries este principalul operator de linii de feribot din America de Nord și unul din cei mai mari la nivel mondial, furnizând servicii de transport pasageri și vehicule către 47 de porturi pe coasta Columbiei Britanice.
În 2017, compania canadiană a acordat Damen Shipyards un contract de 86,5 milioane de dolari canadieni (57 milioane euro) pentru două feriboturi de clasă mică cu motor hibrid, care au fost construite la Galați și livrate proprietarului în 2019.

Tot în 2019, Damen a câștigat un nou contract de la BC Ferries, în valoare de 200 milioane de dolari canadieni (137 milioane euro), pentru alte patru feriboturi hibride.
Prima navă din noua comandă a părăsit șantierul Galați în luna mai, cea de a doua începându-și voiajul spre Point Hope Maritime în această săptămână.
Ultimele două feriboturi au fost lansate la apă în prima parte a acestui an.
În afara lucrărilor la ultimele două feriboturi pentru BC Ferries, navaliștii de la Galați construiesc în prezent o navă de suport logistic pentru Forțele Navale Regale olandeze, “una dintre cele mai mari și mai complexe nave construite vreodată în România”, potrivit celor de la Damen.

Feriboturile pentru BC Ferries sunt echipate cu motor hibrid, având o capacitate de transport de cel puțin 47 vehicule și până la 400 de pasageri.
“Aceste nave hibrid-electrice sunt proiectate pentru o funcționare electrică completă în viitor. Navele sunt dotate cu tehnologie hibridă, care acoperă decalajul până când infrastructura de încărcare la țărm și finanțarea vor deveni disponibile", a declarat căpitanul Jamie Marshall, vicepreședinte BC Ferries pentru construcții navale și inovare.
Navele sunt programate să intre în funcțiune în 2022.

Constructorul olandez de nave Damen Shipyards operează 36 de șantiere navale și companii de reparații și conversie la nivel global, având 12.000 de angajați. Șantierele din România, de la Galați și, respectiv Mangalia, sunt cele mai mari din portofoliul grupului.
"În general, noile comenzi de construcții navale din Europa au scăzut cu 64% în tonaj anul trecut comparativ cu 2019 (în termeni nominali: 40% în scădere). Ca răspuns la această situație, Damen a fost nevoită să anunțe o reorganizare pe 6 iulie 2020 care, din păcate, a implicat pierderea a 642 de locuri de muncă în șantierul din Galați și 228 de locuri de muncă în cel din Mangalia. De asemenea, în șantierul din Olanda al Damen, câteva sute de locuri de muncă au fost desființate. Reorganizarea necesară la Galați a fost deja realizată. Din diverse motive, acest lucru nu s-a întâmplat încă la Mangalia și convocăm acționarii să ia o decizie până la sfârșitul lunii iunie 2021 cu privire la programul de restructurare deja propus, care afectează în principal personalul indirect și de suport. Nevoia de a face acest lucru s-a accentuat și mai mult între timp, pentru a face șantierul sustenabil și viabil", a transmis Damen la finele lunii trecute pentru Profit.ro.
În februarie anul acesta, CEC Bank a acordat un credit de 60 de milioane de lei șantierului Damen din Mangalia, pentru finanțarea operațiunilor curente.
Grupul Damen a pierdut licitația de 1,2 miliarde de euro pentru furnizarea de corvete multifuncționale Marinei militare românești în favoarea francezilor de la Naval Group, însă procesul prin care olandezii au contestat legalitatea licitației este în continuare pe rol. În aprilie, potrivit defenseromania.ro, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea Damen de a trimite la Curtea Constituțională dosarul, compania reclamând neconstituționalitatea unei prevederi din Legea contenciosului administrativ.