VIDEO Două avioane de linie au evitat la limită un dezastru, deasupra Golfului Aden

VIDEO Două avioane de linie au evitat la limită un dezastru, deasupra Golfului Aden
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2024

Sute de pasageri au trecut pe lângă moarte sâmbătă, 24 februarie, când un Airbus A350-900 aparținând companiei Ethiopian Airlines, care efectua un zbor de la Addis Abeba (Etiopia) la Dubai (Emiratele Arabe Unite), a evitat la limită o coliziune în aer cu un Boeing 787 aparținând companiei Qatar Airways, care se deplasa de la Doha la Entebbe, în Uganda, scrie Le Figaro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La ora locală 12.32, zborul Qatar Airways, „care zbura la o altitudine constantă (38.000 de picioare), a fost informat în mod eronat de către controlorii din Mogadiscio (în Somalia, n.r.) să urce la 40.000 de picioare”, a precizat într-un comunicat de presă autoritatea aviației civile din Somaliland, un stat care se învecinează cu Somalia. În acel moment, avionul etiopian A350 zbura la 39.000 de picioare în direcția opusă, arată G4Media.ro.

FOTO Alte troleibuze Solaris au fost scoase pe străzile Bucureștiului CITEȘTE ȘI FOTO Alte troleibuze Solaris au fost scoase pe străzile Bucureștiului

Această eroare a făcut ca cele două aeronave să ajungă aproape la aceeași altitudine, deasupra Golfului Aden, o situație extrem de periculoasă în aer. Din fericire, sistemele de avertizare de coliziune TCAS (Traffic Collision Avoidance System) de pe ambele aeronave au funcționat corect, semnalând apropierea periculoasă dintre cele două aeronave.

Datorită TCAS, piloții au reușit să coordoneze manevrele de evitare pe verticală, unul urcând, iar celălalt coborând, evitând astfel o coliziune iminentă. Fără aceste avertismente, s-ar fi putut produce o catastrofă. Autoritatea Somaleză pentru Aviație Civilă a lansat o anchetă asupra acestui incident pentru a înțelege circumstanțele exacte.

Relații tensionate

Acest incident evidențiază relațiile furtunoase dintre Somalia și vecinul său, Somaliland, o regiune separatistă a acestui stat din Cornul Africii și republică autoproclamată din 1991, nerecunoscută la nivel internațional. Cele două state se luptă pentru gestionarea spațiului aerian al regiunii. În 2019, Organizația Internațională a Aviației Civile (OACI) a acordat gestionarea spațiului aerian al Somaliei autorităților somaleze. În declarația sa publicată sâmbătă, autoritatea aviației civile din Somaliland și-a acuzat omologul somalez că a făcut o greșeală. Pe de altă parte, Somalia a acuzat deja în trecut Somalilandul de „direcționarea greșită a aeronavelor”.

„Agenția Somaleză de Aviație Civilă (SCAA) asigură toți cetățenii somalezi și companiile aeriene care utilizează transportul aerian somalez că controlează pe deplin siguranța aeronavelor somaleze. Nu există nicio insecuritate sau pericol pentru siguranță pe cerul somalez”, a scris autoritatea pe Facebook sâmbătă, după accidentul evitat.

Acest incident vine la doar câteva luni după unul similar în Statele Unite. În noiembrie anul trecut, un avion al American Airlines și un avion al Tradewind Aviation au fost la un pas de a se prăbuși în timp ce aterizau în același timp pe aeroportul JFK din New York. Incidentele de acest tip nu sunt atât de neobișnuite peste Atlantic. Vara trecută, un raport al Administrației Federale a Aviației din SUA (FAA), dezvăluit de New York Times, a afirmat că 46 de accidente aviatice au fost evitate la limită numai în Statele Unite în luna iulie 2023. În martie 2023, secretarul american al transporturilor, Pete Buttigieg, a recunoscut pentru USA Today că este „îngrijorat” și a declarat că administrația sa „încearcă să se uite mai atent și să facă o analiză mai aprofundată pentru a vedea ce se întâmplă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
golful aden
avion
accident