VIDEO & FOTO Nissan a prezentat conceptul 20-23, anticipând noua generație Micra electrică

VIDEO & FOTO Nissan a prezentat conceptul 20-23, anticipând noua generație Micra electrică
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 2 oct 2023

Nissan a prezentat la Londra, în cadrul unui eveniment dedicat viitorului electric al mărcii, conceptul 20-23, un automobil care ilustrează un model sport, care are la bază însă proiectul Micra, realizat pe baza viitorului Renault 5.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conceptul Nissan 20-23 a fost propus de compania japoneză în primul rând ca un simbol pentru ținta de electrificare a mărcii japoneze, care dorește să devină complet electrică în Europa, în 2030. Primul pas este să lanseze doar mașini cu propulsie pe baterie, de acum înainte, iar primul model va fi Nissan Micra. Modelul a fost anticipat de un teaser în urmă cu câteva luni, acesta fiind de altfel și baza noului concept, 20-23, prezentat acum la Londra.

FOTO Geely dă lovitura pe piața electricelor: Panda Knight, un mini off-roader la doar 7.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Geely dă lovitura pe piața electricelor: Panda Knight, un mini off-roader la doar 7.000 de euro

Locul ales nu este unul întâmplător, pentru că este vorba despre centrul Nissan Design Europe, care împlinește 23 de ani de la lansarea sa. În apropiere de acest centru se află și Centrul Tehnic Nissan, locul în care echipa de R&D a mărcii celebrează de asemenea 35 de ani de la înființare. Cu această ocazie, japonezii au lansat și un nou program de dezvoltare, numit evolvAD, destinat vehiculelor autonome, pe șosele mai puțin utilizate în acest scop de constructorii auto, respectiv străzi rezidențiale și rurale.

Ambele centre ale Nissan din Marea Britanie beneficiază de investiții de peste 40 de milioane de euro, pentru modernizarea lor, dotarea cu instrumente și resurse de proiectare, împreună cu angajarea de personal nou, precum și achiziția de noi tehnologii și facilități.

VIDEO & FOTO Nissan a prezentat conceptul 20-23, anticipând noua generație Micra electrică

Designul conceptului 20-23 este inspirat din motorsport, având o serie de elemente regăsite la mașinile din Formula E, dar este evident că structura de bază este similară cu cea a viitorului model Micra. Acesta are la rândul lui o origine importantă: noul Renault 5, dezvoltat de Renault în cadrul noii generații de automobile electrice, cu o platformă nouă și motoare și baterii de ultimă generație.

Topul Brand Finance: Dacia redevine cel mai valoros brand românesc, detronând eMag. Banca Transilvania și Dedeman rămân cele mai puternice mărci autohtone CITEȘTE ȘI Topul Brand Finance: Dacia redevine cel mai valoros brand românesc, detronând eMag. Banca Transilvania și Dedeman rămân cele mai puternice mărci autohtone

Ambele modele vor fi produse în Franța, în uzina Renault din Douai. Micra va deveni astfel al treilea automobil electric al Nissan, după Leaf și Ariya, dar va oferi posibilitatea japonezilor de a avea un model accesibil în segmentul electric, ceea ce pentru piața din Europa este extrem de important. Un al patrulea model electric va fi dezvoltat și produs în Marea Britanie, în uzina din Sunderland, cu sprijinul guvernului britanic, în cadrul unui proiect de un miliard de lire.

VIDEO & FOTO Nissan a prezentat conceptul 20-23, anticipând noua generație Micra electrică

Dacia intră pe segmentul Golf - Megane, cu proiectul C-Neo. Două noi modele ar putea fi construite la Mioveni, „cu ore suplimentare” CITEȘTE ȘI Dacia intră pe segmentul Golf - Megane, cu proiectul C-Neo. Două noi modele ar putea fi construite la Mioveni, „cu ore suplimentare”

Nu în ultimul rând, numele conceptului, 20-23 are legătură nu doar cu anul în care ne aflăm și cu aniversarea de 20 de ani a studioului, ci și cu numele Nissan, pentru că 23 în japoneză se citește ni-san.

La nivel global, în cadrul programului Ambition 2030, Nissan a anunțat că va lansa 27 de vehicule electrificate, inclusiv 19 vehicule electrice, până în 2030. Nissan vrea totodată să renunțe la cobalt pentru a reduce costul bateriilor cu 65% până în anul fiscal 2028. De asemenea, cercetările companiei urmăresc introducerea bateriilor solid-state (ASSB) până în 2028. Nissan se așteaptă ca ASSB să reducă costul pachetelor de baterii la 75 de dolari pe kWh până în 2028 și își propune să-l reducă până la 65 de dolari pe kWh și astfel să egaleze prețul mașinilor cu combustie.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan micra electric
nissan concept 20 23
nissan leaf
nissan electric