VIDEO Un nou incident cu un avion Boeing

VIDEO Un nou incident cu un avion Boeing
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2024

Un avion cargo Boeing 747-8 al companiei aeriene Atlas Air, cu cinci membri ai echipajului la bord, a aterizat de urgență pe Aeroportul Internațional Miami (MIA), după ce s-a confruntat cu o defecțiune a motorului la scurt timp după decolare, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Videoclipuri încărcate pe platforma socială X au arătat flăcări ieșind din aripa stângă a aeronavei în timpul zborului, arată news.ro.

Polonezii de la PESA - chemați să semneze contractul cu România pentru noi trenuri. Printre cele mai mari comenzi din istoria companiei CITEȘTE ȘI Polonezii de la PESA - chemați să semneze contractul cu România pentru noi trenuri. Printre cele mai mari comenzi din istoria companiei

Defecțiunile motoarelor sunt rare, dar sunt potențial periculoase dacă piesele rotative străpung carcasa exterioară.

Nu au fost înregistrați răniți în urma incidentului, a declarat pentru Reuters aeroportul din Miami.

"Echipajul a urmat toate procedurile standard și s-a întors în siguranță la MIA", a declarat compania de transport aerian, adăugând că va efectua o inspecție pentru a găsi cauza.

VIDEO Turcii au reluat lucrările la Autostrada Ford CITEȘTE ȘI VIDEO Turcii au reluat lucrările la Autostrada Ford

Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) a declarat că va investiga incidentul.

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Compania Boeing a îndrumat jurnaliștilor care îi solicitau comentarii să se adreseze celor de la Atlas Air.

Aeronava are o vechime de opt ani, potrivit datelor Flightradar24. Modelul 747-8 este propulsat de patru motoare General Electric GEnx, potrivit site-ului Boeing. Nici compania GE nu a fost disponibilă pentru un comentariu.

LISTA schimbărilor avansate pentru polițele RCA. Prețul va fi redus pentru unele categorii, nouă formulă de calcul CITEȘTE ȘI LISTA schimbărilor avansate pentru polițele RCA. Prețul va fi redus pentru unele categorii, nouă formulă de calcul

Defecțiunea de motor a avionului Boeing vine pe fondul altor două accidente de mare amploare ale unor avioane de linie în acest an.

Un avion de pasageri Airbus A350 operat de Japan Airlines s-a ciocnit cu un avion al Gărzii de Coastă pe aeroportul din Tokyo, ucigând cinci membri ai echipajului acestuia din urmă, la 2 ianuarie.

Câteva zile mai târziu, un avion Boeing 737 MAX 9 a efectuat o aterizare de urgență în urma desprinderii în zbor a unui panou care ținea o ușă, ceea ce a determinat FAA să oprească temporar la sol 171 de avioane pentru verificări de siguranță.

INCENDIU LA MOTOR

Zborul Atlas Air 5Y095 se îndrepta spre San Juan, Puerto Rico, decolând de pe Aeroportul Internațional din Miami, joi seara târziu.

Peste 100 de șoferi Bolt și Uber, alături de taximetriști, au ieșit pe stradă să protesteze CITEȘTE ȘI Peste 100 de șoferi Bolt și Uber, alături de taximetriști, au ieșit pe stradă să protesteze

Pilotul a făcut un apel de urgență în jurul orei 05.33 (ora României) pentru a raporta un incendiu la motor și a cerut să se întoarcă la aeroport, potrivit înregistrărilor multicanal ale conversațiilor dintre turnul de control și avion, disponibile pe liveatc.net.

"Avem un incendiu la motor", a spus unul dintre membrii echipajului avionului, dezvăluind că la bord se aflau cinci persoane. Membrul echipajului a precizat că incidentul a implicat motorul numărul doi și că s-a produs "la ieșirea" de pe aeroport.

Atlas Air, printre ai cărei clienți se numără giganții de livrare de colete DHL și FedEx, a devenit companie privată anul trecut, când a fost cumpărată de un grup condus de compania de private equity Apollo Global Management.

BMW a vândut un număr record de mașini în România. Josef Reiter: Credem în această piață CITEȘTE ȘI BMW a vândut un număr record de mașini în România. Josef Reiter: Credem în această piață

Cunoscută cândva ca "Regina cerului", aeronava Boeing 747 a revoluționat transportul aerian și a fost primul avion cu două culoare cu fuselaj larg din lume. Însă progresele tehnologice au făcut posibilă replicarea de către avioanele cu două motoare a razei sale de acțiune și a capacității sale la costuri mai mici, iar Boeing a decis în iulie 2020 să pună capăt producției de 747.

O versiune cargo a ultimului avion comercial de mari dimensiuni Boeing a fost livrată anul trecut companiei Atlas Air.

Autoritatea de reglementare a aviației din SUA a prelungit vineri blocarea la sol a avioanelor Boeing 737 MAX 9, pentru noi verificări de siguranță, și a anunțat că va înăspri supravegherea Boeing, după ce un panou al cabinei pasagerilor al unei aeronave noi s-a rupt în timpul zborului. 

În timp ce United Airlines și Alaska Airlines au anulat zborurile acestor avioane până marți, Administrația Federală a Aviației (FAA) a declarat că va fi nevoie de o nouă rundă de inspecții înainte de a lua în considerare repunerea în funcțiune a avioanelor, relatează News.ro.

Sub o supraveghere mai strictă, autoritatea de reglementare va audita linia de producție și furnizorii Boeing 737 MAX 9 și va lua în considerare ca o entitate independentă să preia de la Boeing anumite aspecte ale certificării siguranței aeronavelor noi, pe care FAA le-a atribuit anterior producătorului de avioane.

FAA a spus că reținerea la sol a 171 de avioane cu aceeași configurație ca cea din incident a fost ”pentru siguranța călătorilor americani”.

CONFIRMARE Guvernul pregătește prelungirea limitării adaosului comercial la alimente de bază CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul pregătește prelungirea limitării adaosului comercial la alimente de bază

Autoritatea de reglementare a spus luni că această consemnare a avioanelor va fi ridicată odată ce au fost inspectate, înainte de a spune că este nevoie de mai multe lucrări la verificările planificate.

Vineri, FAA a spus că 40 dintre avioane trebuie reinspectate, apoi agenția va analiza rezultatele și va determina dacă siguranța este adecvată pentru a permite avioanelor MAX 9 să își reia zborurile.

Alaska Airlines și United Airlines, cele două companii aeriene americane care folosesc aeronava implicată, au fost nevoite să anuleze sute de zboruri în ultima săptămână din cauza blocării, deoarece o criză din ce în ce mai mare a cuprins producătorul de avioane american.

Alaska și United au anulat vineri toate zborurile MAX 9 până marți, iar United a anulat câteva zboruri suplimentare în zilele următoare.

Acțiunile Boeing au scăzut vineri cu 2,2% și cu aproape 12% de la incidentul din 5 ianuarie.

Încrederea în Boeing a fost zdruncinată de când două prăbușiri de avioane MAX 8 în 2018 și 2019 au ucis 346 de persoane și au determinat Congresul să adopte reforme majore pentru certificarea noilor avioane.

Aeronava Alaska Airlines, care era în serviciu de doar opt săptămâni, a decolat vinerea trecută din Portland, Oregon, și zbura la o altitudine de circa 5.000 de metri când un panou de ușă s-a rupt.

Piloții au dus avionul înapoi la Portland, cu doar răni minore printre pasageri.

Primul model de conjunctivă umană, dezvoltat în laborator. Poate produce lacrimi CITEȘTE ȘI Primul model de conjunctivă umană, dezvoltat în laborator. Poate produce lacrimi

Joi, FAA a anunțat o investigație oficială asupra MAX 9. Administratorul FAA, Mike Whitaker, a spus că Alaska Airlines MAX 9 a avut ”probleme semnificative” și a remarcat istoricul Boeing cu probleme de producție.

National Transportation Safety Board (NTSB) investighează dacă avionul MAX 9 implicat în incidentul Alaska avea șuruburi lipsă sau strânse necorespunzător.

Whitaker a declarat vineri, pentru Reuters, că vede problemele MAX 9 ca pe o problemă de producție, nu o problemă de design.

Remarcând ani de probleme de producție la Boeing, el a spus: ”Orice se întâmplă nu rezolvă problema și necesită o revizuire amplă. Devenim din ce în ce mai concentrați pe procesul de producție”.

FAA vrea să vadă "unde s-ar putea întâmpla aceste defecțiuni. Nu există suficiente controale de control al calității? Nu sunt în locurile potrivite? Ordinea de asamblare creează unele probleme?", a adăugat el.

Boeing s-a angajat vineri ”să coopereze pe deplin și în mod transparent cu autoritatea noastră de reglementare. Susținem toate acțiunile care întăresc calitatea și siguranța și luăm măsuri în sistemul nostru de producție”.

Furnizorul Boeing Spirit AeroSystems (SPR.N) a declarat vineri că ”s-a angajat să sprijine auditul FAA al proceselor de producție și fabricație”.

Whitaker dorește să reexamineze practica de lungă durată a FAA de a delega unele sarcini critice de siguranță către Boeing.

”Cred că ar trebui să ne uităm la terți. Cred că poate fi o opțiune în care există un nivel mai ridicat de încredere, în care avem o capacitate mai mare de supraveghere directă și în care oamenii care efectuează anumite inspecții critice nu au un salariu care vine de la producător”, a spus Whitaker.

Alaska și United au spus că verificările preliminare au găsit piese slăbite pe mai multe avioane reținute la sol.

Căpitanul Ed Sicher, președintele Asociației Piloților Aliați, care reprezintă 15.000 de piloți de la American Airlines, a declarat că un control mai strict de către FAA este ”inevitabil”, având în vedere problemele Boeing.

American Airlines ,cu sediul în Texas, efectuează zboruri o variantă MAX diferită.

”Cred că există un nivel crescut de scepticism și control asupra a ceea ce a fost... un brand excelent. Acum toată lumea începe să ridice o sprânceană și să se asigure că T-urile sunt încrucișate și I-urile sunt punctate”, a declarat Sicher pentru Reuters.

Miercuri, CEO-ul Boeing, Dave Calhoun, a recunoscut la CNBC că a existat o problemă de ”calitate”, în permiterea zborului avionului MAX 9 cu problema care a cauzat explozia.

De la accidentele fatale, criticii au spus că bugetele limitate ale FAA au determinat agenția să delege prea multă responsabilitate producătorului de avioane.

Din 2019, agenția a redus practica.

Geoană: Războiul din Ucraina nu este o problemă de finanțare, ci de capacitate industrială. Industria din România să profite CITEȘTE ȘI Geoană: Războiul din Ucraina nu este o problemă de finanțare, ci de capacitate industrială. Industria din România să profite

”Întrebarea mai mare este dacă FAA are personal pentru a spori supravegherea pe termen lung?” a spus expertul american în siguranța aviației John Cox, adăugând că crearea unei entități terțe ar fi ”foarte neobișnuită”.

În martie, FAA a declarat că a sporit numărul personalului care supraveghează Boeing la 107, de la 82 în anii precedenți.

În 2021, Boeing a fost de acord să plătească penalități de 6,6 milioane de dolari, după ce nu a respectat acordul de siguranță din 2015. FAA a lansat, de asemenea, o evaluare externă a culturii de siguranță a Boeing, în ianuarie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
boieng 737 max 9
sol
consemnare
avion
sua