Volkswagen ar putea fi amendată cu o sumă uriașă pentru „trucarea” emisiilor de gaze

Volkswagen ar putea fi amendată cu o sumă uriașă pentru „trucarea” emisiilor de gaze
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 20 sep 2015

Volkswagen riscă o amendă de 18 miliarde de dolari pentru că a trișat regulile federale privind emisiile de gaze pentru sute de mii de vehiculele diesel VW și Audi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Numărul unu mondial după vânzările din primul semestrul, grumul german Volkswagen ar putea plăti o amendă uriașă în SUA, unde este acuzat de Agenția Federală de Protecție a Mediului că a trucat prin sisteme electronice emisiile de gaze pentru mai multe modele comercializate peste ocean.

Volkswagen riscă o amendă de 18 miliarde de dolari pentru că a trișat regulile federale privind emisiile de gaze pentru sute de mii de vehiculele diesel VW și Audi.

”Concret, aceste mașini aveau un software care închide sistemul de control al emisiilor în timpul condusului și îl porne;te doar atunci când vehicolul este testat pentru nivelul emisiilor”, a declarata Cynthia Giles, comisar al Agenției de Mediu, citată de Reuters.

Concernul german a detronat Toyota de pe prima poziție modială privind vânzările la nivel mondial, cu 5,04 milioane față de 5,02 milioane unități comercializate de producătorul japonez.

Volkswagen ar putea plăti penalități de 37.500 de dolari pentru fiecare mașină unde nu au fost respectate regulile federale privind poluarea.
Oficialul Agenției de Mediu a confirmat că este vorba de 482.000 de vehicule cu motorizare diesel în patru cilindri, iar dacă se va demostra că grupul german a încălcat regulile în cazul tuturor vehiculelor supuse investigației riscă o amendă totală de 18 miliarde de dolari.

Oficiali ai companiei au afirmat că Volkswagen va coopera deplin în investigație. ”nu putem face alte comentarii în acest moment”.
Cynthia Giles a explicat că acele sisteme denumite "defeat device” (softwere care oprește sau limitează sistemele de control ale emisiilor de gaze în timpul mersului vehiculului) permiteau ca mașinile să emită și de 40 de ori mai multe gaze toxice față de limitele permise de legislație privind “aerul curat”.

Agenția de mediu acuză Volkswagen că a utilizat acest software la vehiculele diesel în patru cilindri VW și Audi, din modelele comercializare în perioada 2009 – 2015 (VW Jetta, VW Beetle, VW Golf, Audi A3, precum și VW Passat modelele 2014 și 2015).

Agenția de Mediu poate cere Volkswagen să retragă de pe piață totate vehiculele implicate, proces care ar putea dura, potrivit oficialilor americani, până la un an. Deocamdată, Agenția nu a cerut acest lucru grupului german.

VW s-a poziționat pe piața SUA ca producătorul care comercializează vehicule diesel “curate”, potrivit Reuters.

În spoturile de promovare, concernul auto a ales să se definească drept “Marca numărul 1 de mașini diesel din SUA”, întrebând publicul dacă nu a venit timpul pentru “ingineria germană”.

Începând din 2009, vehiculele diesel au reprezentat până la 15% din vânzările VW și Audi pe piața din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
emisii de gaze