Volvo, subsidiară a companiei chineze Geely, anunță un profit record. CEO-ul Samuelsson nu exclude o viitoare listare a companiei

Volvo, subsidiară a companiei chineze Geely, anunță un profit record. CEO-ul Samuelsson nu exclude o viitoare listare a companiei
scris 8 feb 2018

Profitul Volvo au crescut cu 28% anul trecut, ca urmare a vânzărilor record, în special pe piața chineză. Compania este deținută în totalitate de Geely, una dintre cele mai mari companii auto din China.

Profitul operațional al companiei s-a ridicat la 14,1 miliarde coroane (1,4 miliarde euro), în creștere cu 28%, cu venituri care au crescut la 211 miliarde coroane (21 miliarde euro), mai mari cu 17 procente, potrivit bilanțului provizoriu publicat de compania suedeză.

„Afacerea noastră s-a transformat complet din 2010 și ne îndreptăm spre o fază globală, sustenabilă, a creșterii”, a declarat CEO-ul Hakan Samuelsson.

Reprezentanții Volvo au anunțat că este al patrulea an consecutiv de vânzări record. Vânzările de autovehicule Volvo s-au ridicat la 571.577 unități, în 2017, cu 7% mai multe decțt în 2016, cea mai mare piață fiind China, unde proprietarul său, Geely, se numără printre cele mai mari companii locale. Volumul total de mașini Volvo vândute în China s-a ridicat la 114.410 automobile.

Zhejiang Geely Hlding a cumpărat Volvo Cars în 2010, de la Ford, cu suma de 1,8 miliarde euro. Compania americană și-a vândut atunci toate participațiile la companiile europene premium, din cauza pierderilor pe care acestea le înregistrau, dar și pentru că avea o nevoie acută de cash. Anul trecut, Geely a cumpărat un pachet de peste 8 procente în cadrul Volvo AB, compania care produce camioanele Volvo, care nu mai avea nicio legătură de acționariat cu Volvo Cars, dar care deține drepturile intelectuale asupra mărcii Volvo.

Compania chineză Geely, care deține Volvo, a cumpărat acțiuni Daimler pe bursă și vea o alianță cu constructorul german CITEȘTE ȘI Compania chineză Geely, care deține Volvo, a cumpărat acțiuni Daimler pe bursă și vea o alianță cu constructorul german

În cadrul conferinței de presă în care au fost prezentate rezultatel financiare Volvo, CEO-ul companiei a fost întrebat despre achiziția de acțiuni de către Geely la Daimler, prorpietarul mărcii Mercedes-Benz, însă acesta nu a răspuns la întrebare. Acesta a spus în schimb că nu este exclus ca Volvo să ia decizia unei listări la bursă a unui pachet de acțiuni Volvo. „Conducem compania ca și cum ar fi listată și credem că este bine pentru noi să avem această transparență. Atunci când un posibil IPO va fi îndreptățit, știu că aceasta este o opțiune și un subiect pentru proprietarii Geely Holding în care să decidă”, a spus Samuelsson.

În urmă cu un an, Volvo a emis un pachet special de acțiuni pe care le-a vândut unor investitori insitușiionali din Suedia, pentru suma de 5 miliarde de coroane. 

Volvo, subsidiară a companiei chineze Geely, anunță un profit record. CEO-ul Samuelsson nu exclude o viitoare listare a companiei

viewscnt
Afla mai multe despre
volvo
rezultate financiare