Wall Street Journal: Cu banii de la Nissan, Carlos Ghosn și-a finanțat investiții în Silicon Valley, cu fiul său

Wall Street Journal: Cu banii de la Nissan, Carlos Ghosn și-a finanțat investiții în Silicon Valley, cu fiul său
scris 28 aug 2019

Carlos Ghosn, fostul președinte Renault și Nissan, și-a pus bazele unui fond de investiții în Silicon Valley, Shogun Investments, împreună cu fiul său, cu banii pe care procurorii susțin că i-a sustras de la Nissan. Povestea iese la iveală acum în urma unei investigații Wall Street Journal.

Fostul executiv de la Nissan și Renault a sustras aproape 44 milioane dolari cu ajutorul unui dealer Nissan din Oman, printr-un fond de investiții numit Good Faith Investments, după cum reiese dintr-o investigație Wall Street Journal. Ghons a cheltuit peste 27 de milioane de dolari din acești bani, prin intermediul unei companii numite Shogun Investments, pentru a deschide mai multe companii în Silicon Valley, o parte din bani fiind virați către fiul său.

Din documente bancare de transfer și email-uri reiese că în spatele startup-urilor este Carlos Ghosn, prin intermediul Shogun Investments. Afaceristul nu a anunțat însă Nissan despre investițiile sale private, în care era implicat și un distribuitor Nissan din Oman.

Carlos Ghosn este deja acuzat de procurorii japonezi de faptul că a sustras fonduri Nissan prin intermediul unui dealer din Oman. Procurorii au descoperit că fostul președinte al companiei a aranjat o plată de 10 milioane de dolari către dealer, care la rândul lui a virat o parte din bani, circa 5 milioane de dolari, către o companie libaneză, Good Faith Investments, aceeași descoperită de WSJ. Prin acest vehicul, Ghosn a făcut investițiile din Silicon Valley, dar tot Good Faith a cumpărat și un yacht care a costat 11,2 milioane de dolari, în 2015.

FOTO Oficial - Tesla intră în România CITEȘTE ȘI FOTO Oficial - Tesla intră în România

Familia lui Ghosn a încercat să-l vândă recent, însă o instanță din Insulele Virgine a fost solicitată să dispună interdicția de vânzare a acestui yacht. Ambarcațiunea, numită Navetta 37, este deținută în prezent de Beauty Yachts, companie care aparține lui Ghosn. Judecătorii au decis că nava nu poate fi vândută până la rezolvarea disputelor juridice care au condus la blocarea vânzării. 

Un reprezentant al lui Carlos Ghosn a declarat pentru Wall Street Journal că „procurorii, împreună cu Nissan, au declanșat o campanie pentru a-l ataca pe Ghosn și a-i strica imagine cu probe fabricate și informații false”.

Carlos Ghosn a fost arestat în decembrie 2018, fiind aduse mai multe acuzații de fraudă și de folosire a fondurilor Nissan în interes personal. El a fost eliberat pe cauțiune și așteaptă începerea procesului penal. Ghosn are o serie de interdicții, inclusiv cea de a-și vedea soția.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
carlos ghosn
fonduri silicon valley
arestare carlos ghosn