Comisia Europeană se gândește să impună un încărcător comun pentru telefoanele mobile

Comisia Europeană se gândește să impună un încărcător comun pentru telefoanele mobile
scris 7 aug 2018

Comisia Europeană va analiza dacă este necesar să ia măsuri în vederea introducerii unui încărcător comun pentru telefoanele mobile, din cauza lipsei de progrese din partea producătorilor de telefoane, a declarat comisarul pentru concurență Margrethe Vestager, transmite Reuters.

Executivul UE a cerut de peste 10 ani introducerea unui încărcător comun, motivând că încărcătoarele vechi sunt sursa a peste 51.000 de tone de deșeuri electronice pe an și că încărcătoarele diferite sunt un inconvenient pentru utiizatori, arată news.ro.

Utilizatorii de iPhone și de telefoane  cu sistem Android se plâng de mult timp de încărcătoarele diferite ale telefoanelor.

Ca reacție la presiunile UE, 14 companii, între care Apple, Samsung, Huawei și Nokia, au semnat voluntar un memorandum de înțelegere, în 2009, pentru armonizarea încărcătoarelor pentru modelele noi de smartphone-uri care urmau să fie introduse pe piață în 2011.

Unele companii au semnat ulterior scrisori de intenție, în 2013 și 2014, după expirarea memorandumului, în 2012.

Comisia Europeană nu este însă mulțumită de situația actuală.

”Având în vedere progresele nesatisfăcătoare ale acestei abordări voluntare, Comisia va lansa în curând un studiu de impact, pentru evaluarea costurilor și beneficiilor altor opțiuni”, a spus Vestager pe 1 august, răspunzând unei întrebări puse de un parlamentar european.

Astfel de studii ajută Comisia să decidă dacă este nevoie să intervină.

De această problemă răspunde comisarul pentru Piața Internă, Elzbieta Bienkowska.

viewscnt
Afla mai multe despre
smartphone
telefoane