Depozitarul Central a fost autorizat de GLEIF ca Unitate de Operare Locală pentru emiterea și administrarea codurilor LEI

Depozitarul Central a fost autorizat de GLEIF ca Unitate de Operare Locală pentru emiterea și administrarea codurilor LEI
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2018

Depozitarul Central a fost autorizat de Global Legal Entity Identifier Foundation  (GLEIF) ca Unitate de Operare Locală (Local Operating Unit – LOU) pentru emiterea și administrarea codurilor LEI. Depozitarul Central devine astfel singura instituție din România autorizată să emită coduri LEI pentru entitățile legale din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Autorizarea Depozitarului Central ca Unitate de Operare Locală pentru emiterea și administrarea codurilor LEI este un alt pas pe care instituția îl parcurge în demersul declarat și susținut de a oferi clienților săi servicii actuale, competitive și la standarde înalte. Această certificare a necesitat dezvoltarea unei platforme online pentru acordarea, menținerea și reînnoirea codurilor LEI, aplicație a cărei utilitate va fi resimțită de toți cei implicați în tranzacții financiare. Mulțumim echipei GLEIF pentru susținerea acordată pe parcursul perioadei de acreditare. Într-o piață dinamică, în permanentă redefinire și dezvoltare, Depozitarul Central rămâne instituția solidă și echilibrată, pe care se pot baza toți partenerii săi”, spune Silvia Buicănescu, Director General al Depozitarului Central.

Stephan Wolf, CEO GLEIF, amintește că acreditarea este procesul prin care GLEIF evaluează nivelul de pregătire al organizației care va opera în cadrul Sistemului Global LEI, atât ca emitent de coduri LEI, cât și ca entitate care gestionează datele de referința asociate LEI.

Serviciile directe de emitere și/sau menținere anuală a codurilor LEI sunt oferite de către Depozitarul Central prin intermediul aplicatiei “LEIonline” (www.depozitarulcentral.ro sau https://lei.roclear.ro) tuturor entităților din România, inclusiv în situația în care acestea au obținut anterior codul  LEI de la o altă Unitate de Operare Locală.

Codurile LEI sunt utilizate pentru identificarea entităților implicate în tranzacții realizate în piețele financiare: firme de investiții, instituții de credit, investitori având personalitate juridică, emitenți ai instrumentelor financiare și ai activelor suport ale produselor derivate, contrapărți financiare și nefinanciare, deținători și operatori ai locurilor de tranzacționare etc.

LEI (Legal Entity Identifier) este un cod alfanumeric de 20 caractere, a cărui structură are la bază standardul ISO 17442 și constituie un identificator unic la nivel global pentru entități.

GLEIF (Global LEI Foundation) este organizația care evaluează și autorizează entitățile care emit și administrează codurile LEI, lista acestor unități de operare locala (LOUs) fiind publicată pe site-ul GLEIF. GLEIF este supravegheat de LEI Regulatory Oversight Committee (ROC), reprezentând autoritățile publice din întreaga lume care s-au reunit pentru a impulsiona transparența pe piețele financiare globale. GLEIF este o organizație non-profit cu sediul în Basel, Elveția.

viewscnt
Afla mai multe despre
depozitarul
gleif