Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru consumul final de energie electrică, față de actualul nivel de 19%, ar putea fi o soluție de diminuare a facturilor, după eliminarea plafonării de la 1 iulie, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, transmite că prosumatorii nu plătesc tarife de transport pe energia injectată în rețele, contrazicând afirmația în acest sens a Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE).
Curtea Constituțională a redactat și publicat, după aproape 7 luni, motivarea deciziei sale din 7 noiembrie 2024, prin care a declarat neconstituțională așa-numita contribuție la Fondul de Tranziție Energetică impusă producătorilor de energie electrică, prin care aceștia au fost obligați să plătească la stat 100% din veniturile suplimentare rezultate din tranzacții angro de vânzare efectuate la prețuri de peste 450 lei/MWh, iar ulterior 400 lei/MWh.
Prosumatorii au produs duminică cu o treime mai multă energie decât operatorii parcurilor fotovoltaice comerciale, în pofida faptului că cele 2 capacități instalate sunt aproximativ similare și că, cel puțin teoretic, amplasamentul parcurilor solare industriale este mai avantajos.
Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești va fi inclus în lista proiectelor de investiții ”de interes public major” - care se actualizează și se reaprobă de către entitatea care le deține în portofoliu - fără a mai fi nevoie de avizarea autorității publice tutelare, conform unui proiect legislativ adoptat prin vot în plen de către senatori.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îndeamnă românii să-și schimbe furnizorul de energie odată cu liberalizarea pieței.
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, și Korea Hydro&Nuclear Power (KHNP) au turnat astăzi, la CNE Cernavodă, primul beton în construcția primei Instalații de Detritiere din Europa, în prezența lui RIM Kap-soo, ambasadorul Republicii Coreea în România și a altor invitați.
Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a anunțat că producția de combustibil sustenabil pentru aviație (SAF) va atinge 2 milioane de tone în 2025, dublu față de nivelul actual, reprezentând 0,7% din consumul total de combustibil al companiilor aeriene, transmite Reuters.
Livrările zilnice de gaze spre Europa, via conducta TurkStream, ale grupului energetic rusesc Gazprom au crescut, în medie, cu 10,3% în luna mai comparativ cu luna aprilie, arată calculate publicate luni de Reuters.
Instalațiile de producție de energie ale prosumatorilor din România au injectat anul trecut în rețelele de distribuție o cantitate totală de aproape 1,2 TWh, reprezentând peste 2% din totalul electricității produse în România (50,5 TWh), potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prezentate de Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE).