După ce au cheltuit aproximativ 380 de miliarde de dolari în ultimul deceniu pentru a dubla capacitățile de producție a energiei eoliene în Europa, firmele de utilități se îndreaptă acum spre o piață obscură în ideea de a se proteja de o perioadă prelungită de vreme calmă, transmite Bloomberg.
Cele două mari companii producătoare de hidrocarburi din România, OMV Petrom și Romgaz, se numără printre principalele victime ale legislației europene de captarea a carbonului, acestea situându-se pe locurile 2 și 3 în topul companiilor cărora Comisia Europeană le-a impus cantități extrem de ridicate necesare a fi captate până în 2030. Costurile se ridică la miliarde de euro, conform datelor analizate de Profit.ro.
Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de drumuri din România, a început lucrările de reabilitare la primele hale de la UMB Steel Oțelu Roșu.
Compania mixtă RoPower Nuclear SA, dedicată proiectului de construire a unei centrale nucleare de 462 MW cu reactoare modulare mici (SMR) concepute și dezvoltate de americanii de la NuScale, se pregătește să solicite Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) licențierea amplasamentului selectat pentru proiect, de la Doicești, județul Dâmbovița, unde a funcționat anterior o termocentrală pe cărbune.
Variații mari ale prețurilor la electricitate pentru gospodării în UE. Ajustat la paritatea puterii de cumpărare, România este pe locul 5, după Polonia, conform datelor analizate de Profit.ro.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat și condus luni comandamentul energetic național, în urma avertizărilor meteo, el precizând că nu sunt probleme semnificative în sistemul electroenergetic iar avariile punctuale din județele Iași și Galați afectează mai puțin de 300 de consumatori, urmând a fi remediate în următoarele ore.
Analiștii consultați de Financial Times avertizează că poziția SUA de lider în sectorul energetic va fi afectată. Potrivit S&P Global Commodity Insights, producția de petrol va scădea cu -1,1% anul viitor și va ajunge la 13,3 milioane de barili pe zi, pe măsură ce forajele de șist, care au ajutat SUA să ajungă la statutul de cel mai mare producător din lume, vor renunța la foraj, scrie FT.
Operatorul rețelei de transport al energiei electrice din Polonia (PSE) a primit un grant de 1,3 miliarde zloți (348 milioane de dolari) de la Uniunea European pentru modernizarea rețelei, a declarat ministrul polonez al Mediului, Paulina Hennig-Kloska, transmite Reuters.
Profiturile generate de parcurile europene de energie fotovoltaică s-au prăbușit la minime istorice, ceea ce a creat îngrijorări că extinderea capacităților va duce la continuarea scăderii prețurilor, transmite Bloomberg.
Ministrul Energiei afirmă că susține aplicarea de tarife orare, în așa fel încât să fie încurajat consumul atunci când există energie ieftină și multă. Sebastian Burduja precizează că, la nivel național, există numeroase contoare inteligente, iar acolo unde aceste aparate de măsurare există, poate fi implementat un proiect pilot până la finalul acestui an.