Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) anunță că a aprobat un Ordin ce aduce actualizări asupra mecanismului pentru Furnizorii de Ultimă Instanță a energiei electrice, cu scopul de a face ca acesta să fie mai predictibil, mai transparent și mai echitabil pentru toți consumatorii. Între schimbările aduse de noul regulament este faptul că toți furnizorii desemnați de ANRE vor prelua, prin rotație lunară, consumatorii care rămân fără furnizor.
Grampet Logistics, parte a GRAMPET Group, anunță contractarea a 4 stații de producție bitum polimerizat, cu o capacitate anuală de 480.000 tone.
Banca americană de investiții Xtellus Capital Partners cumpără compania de petrol și gaze Serinus Energy, operatorul perimetrului de hidrocarburi Satu Mare.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că va propune pentru acest an un buget-record de 2,2 miliarde de lei pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care persoanele fizice își pot produce singuri energie din panouri solare. În plus, va demara în acest an în premieră un program separat doar pentru baterii de stocare, cu un buget de 400 de milioane de lei.
Transportatorul național de țiței prin conducte acordă dividende agregate cu randament de 8%.
Schema de sprijin constând în reducerea cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi pentru marii consumatori industriali de energie a intrat în vigoare inițial în 2014 și a expirat la finalul anului trecut. Aceasta urmează să fie prelungită până în 2031, cu număr majorat de beneficiari, potrivit unui draft de act normativ discutat în ultima ședință de Guvern, dar neadoptat încă.
Comisia Europeană a selectat în total 47 de proiecte strategice, situate în 13 state membre UE, menite să stimuleze capacitățile interne în materie de materii prime strategice, care, la rândul lor, vor consolida lanțul valoric european al materiilor prime și vor diversifica sursele de aprovizionare.
Societatea de proiect CCGT Power Ișalnița SA, deținută de compania de stat producătoare de energie pe cărbune Complexul Energetic Oltenia (CEO, cu 59,9% din capital) și de fabricantul de aluminiu Alro Slatina (41,1%) a reluat licitația de contractare a lucrărilor de construire a unei centrale pe gaze naturale cu putere instalată de 850 MW la Ișalnița, parte a planului de restructurare și decarbonare al CEO, aflat în întârziere semnificativă și a cărui prelungire este negociată în prezent de statul român cu Comisia Europeană.
Diferența vine în principal de la inflația acumulată în perioada menționată, de peste 57%, inclusiv de la dublarea cotațiilor medii angro la gaze naturale de pe piețele europene de profil în acești 9 ani, precum și de la înăsprirea fiscalității impuse industriei de țiței și gaze din 2016 încoace.
Comisia Europeană a adoptat, pentru prima dată, o listă de 47 de proiecte strategice situate în 13 state membre UE, inclusiv România, menite să stimuleze capacitățile interne în materie de materii prime strategice, care, la rândul lor, vor consolida lanțul valoric european al materiilor prime și vor diversifica sursele de aprovizionare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.