ABB a finalizat vânzare a 80,1% din business-ul de Rețele Energetice către Hitachi

ABB a finalizat vânzare a 80,1% din business-ul de Rețele Energetice către Hitachi
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iul 2020

Grupul industrial elvețian ABB a anunțat miercuri că a finalizat vânzare a 80,1% din business-ul de Rețele Energetice către Hitachi.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

”ABB a atins astăzi o etapă semnificativă în transformarea companiei către o companie globală descentralizată de tehnologie, odată cu finalizarea vânzării a 80,1% din business-ul său de Rețele Energetice (Power Grids) către Hitachi, așa cum era planificat”, a anunțat grupul.

ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei – investiții de câte 8 miliarde lei în canalizări și reabilitări termice, 1 miliard euro pentru gaze, precum și alte proiecte energetice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei – investiții de câte 8 miliarde lei în canalizări și reabilitări termice, 1 miliard euro pentru gaze, precum și alte proiecte energetice

ABB va păstra inițial o participație de 19,9% din capitalurile proprii în cadrul societății comune care va opera ca Hitachi ABB Power Grids și care va avea sediul în Elveția. Întreprinderea comună este lider global în domeniul sistemelor energetice, cu venituri anuale de aproximativ 10 miliarde dolari și aproximativ 36.000 de angajați, deservind clienți din peste 90 de țări, scrie News.ro.

Condițiile tranzacției cu Hitachi rămân cele anunțate la 17 decembrie 2018, cu o valoare a întreprinderii de 11 miliarde dolari pentru 100% din afacere. ABB are o opțiune predefinită de a ieși din acțiunile păstrate de 19,9% la trei ani după închidere.

Vânzarea permite ABB să se concentreze pe tendințele cheie ale pieței și pe nevoile clienților, și anume electrificarea transporturilor și a industriei, producția automatizată, soluții digitale și productivitate durabilă.

”Anunțul de astăzi marchează un moment important în istoria ABB. De la anunțarea intenției noastre de a vinde Power Grids către Hitachi, ABB a înregistrat progrese semnificative devenind o organizație mai orientată către client și mai simplificată. Considerăm că Hitachi este cel mai bun proprietar pentru Power Grids și în următoarea sa etapă de dezvoltare, construind mai departe pe temelia solidă realizată sub proprietatea anterioară a ABB”, a declarat Peter Voser, președintele Consiliului de Administrație al ABB.

În concordanță cu programul de optimizare a structurii capitalului ABB, ABB intenționează să returneze acționarilor venituri nete de 7,6–7,8 miliarde dolari de la vânzarea Power Grids.

”ABB rămâne angajată să utilizeze venituri nete din tranzacție pentru un program de răscumpărare de acțiuni. Scopul nostru este acela de a executa acest lucru într-un mod eficient și responsabil, ținând cont de circumstanțele existente”, mai spune președintele Consiliului de Administrație al ABB.

ABB intenționează într-o primă fază să lanseze un program de răscumpărare de acțiuni de 10% din capitalul social emis al companiei la scurt timp după lansarea rezultatelor financiare ale celui de-al doilea trimestru 2020. Aceasta reprezintă aproximativ 180 de milioane de acțiuni, neluând în calcul acțiunile de trezorerie.

Programul de răscumpărare de acțiuni va fi executat pe o a doua linie de tranzacționare pe SIX Swiss

Exchange și este planificat să funcționeze până la Adunarea Generală Anuală (AGA) a companiei din 25 martie 2021.

La AGA, ABB intenționează să solicite aprobarea acționarilor pentru anularea acțiunilor achiziționate prin acest program și să anunțe detalii suplimentare privind programul său de optimizare a structurii de capital, aflat în desfășurare. ABB își propune să își mențină ratingul de credit „ A”.

Björn Rosengren, CEO ABB, afirmă că acum, odată cu această vânzare, ”ABB este bine poziționată pentru viitor, cu un focus puternic pe clienții industriali”.

ABB are aproximativ 110.000 de angajați în peste 100 de țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
abb
hitachi