ANALIZĂ Redresarea pieței petrolului va fi lentă în 2017

ANALIZĂ Redresarea pieței petrolului va fi lentă în 2017
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 dec 2016

Anul 2016 a fost tumultuos pentru piața petrolului, prețul urcând de la un minim de 27 de dolari pe baril înregistrat în februarie la 55 de dolari pe baril, după anunțul de luna trecută al OPEC referitor la reducerea producției, dar entuziasmul a fost de scurtă durată, redresarea urmând să fie lentă în 2017, potrivit unei analize publicate de portalul Oilprice.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fără îndoială, acordul OPEC, urmat de unul suplimentar între 11 producători de petrol din afara organizației, a fost evenimentul anului pe piața țițeiului. Acordurile convenite sunt primul efort comun pentru refacerea echilibrului între ofertă și cerere pe piața mondială după 2008, scrie News.ro.

Din nefericire, entuziasmul s-a dovedit a fi de scurtă durată din mai multe motive, între care precedentul istoric al membrilor OPEC care trișează atunci când vine vorba de tăierea producției, exceptarea unora dintre aceștia de la acord și reticența unor producători mari de petrol, cum este Brazilia, de a participa la acest efort.

În acest context, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) nu a prezentat în cel mai recent raport estimări prea optimiste privind viitorul imediat al pieței țițeiului.

Factorii fundamentali

Producția globală de petrol, potrivit AIE, va crește în 2017 la 97,42 milioane de barili pe zi, față de un consum de 96,99 milioane de barili pe zi.

Cu alte cuvinte, acordul OPEC nu va duce la rechilibrarea pieței pentru că eficiența aplicării planurilor anunțate și reducerea livrărilor sub nivelul care ar fi fost atins în absența măsurilor rămân incerte.

Mai mult decât atât, chiar dacă statele din cadrul OPEC și din afara organizației își vor respecta obligațiilor asumate în cadrul acordurilor, ceea ce este improbabil, operatorii exploatărilor de știst din Statele Unite sunt pregătiți să crească oricând livrările, atâta timp cât cotațiile petrolului se vor menține peste 50 de dolari pe baril.

Deja AIE aestimează că producția exploatărilor de șist din SUA va scădea în 2017 cu mai puțin de 100.000 de barili pe zi, o cantitate infimă. Livrările acestora ar putea chiar să crească, dacă prețurile vor rămâne la nivelul actual.

ANALIZĂ Cu cât scad prețurile carburanților de la 1 ianuarie 2017, ca urmare a scăderii TVA și a eliminării supraaccizei CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cu cât scad prețurile carburanților de la 1 ianuarie 2017, ca urmare a scăderii TVA și a eliminării supraaccizei

Prețurile

Reflectând situația factorilor fundamentali din piață, prețurile petrolului Brent și WTI vor rămâne cel mai probabil în intervalul 50-55 dolari pe baril, potrivit estimărilor AIE,dar și ale Băncii Mondiale, Goldman Sachs, Mitsui și Bank of America Merrill Lynch.

Factorii negativi sunt puternici, iar potențialul de creștere a cotațiilor rămâne scăzut. Analiștii Bank of America și JPMorgan sunt mai optimiști decât cei ai Mitsui, dar piața petrolului este atât de volatilă încât nici analiștii nu sunt siguri ce va duce ziua de mâine.

Analiștii Goldman Sachs, de exemplu, s-au răzgândit în privința estimărilor de două ori într-o săptămână.

Investițiile în activitățile de explorare a petrolului și gazelor vor scădea în 2017 la cel mai redus nivel după 2005, de 37 de miliarde de dolari, de la 40 de miliarde de dolari în 2016, potrivit estimărilor făcute de Wood Mackenzie. O astfel de evoluție ar marca al treilea declin anual consecutiv al cheltuielilor pentru operațiuni de explorare. Vestea bună ar fi că 2018 ar marca o creștere a acestor investiții, pentru că în 2017 operațiunile de producție vor redeveni profitabile datorită reducerii costurilor.

Cheltuielile de capital din industria energiei vor crește însă în 2017, potrivit unui raport BMI din luna septembrie. Acest punct de vedere este susținut și de un raport recent al Wood Mackenzie. Asta înseamnă că 2017 va fi primul an după 2014 când multe companii de petrol și gaze vor înregistra fluxuri pozitive de numerar.

Pe ansamblu, există un consens în rândul analiștilor că în 2016 a fost atins nivelul minim al cliclului industriei, iar situația se va îmbunătăți, primele semne clare de creștere a performanțelor urmând să apară în 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol