ANRE a aprobat noi reguli privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale

ANRE a aprobat noi reguli privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2017

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marți un regulament pentru racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, prin care se reduce timpul efectiv de punere în funcțiune a racordării la sistemul de distribuție, dar și costul racordării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În contextul evoluțiilor cadrului legislativ național, ANRE se află într-un proces de actualizare și revizuire a cadrului legal necesar desfășurării activităților în sectorul gazelor naturale și este necesară inițierea demersurilor privind crearea noului cadru de reglementare privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor natural”, a informat miercuri autoritatea, într-un comunicat.

Regulamentul stabilește etapele și condițiile de racordare a solicitanților la sistemul de distribuție a gazelor naturale, printr-un proces unitar, transparent și nediscriminatoriu și se aplică de către operatorii sistemelor de distribuție a gazelor naturale, de operatorii economici autorizați de ANRE în relația cu solicitanții care doresc racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale sau modificarea instalației de racordare, precum și de verificatorii de proiecte atestați ANRE care doresc să verifice documentațiile tehnice/proiectele tehnice aferente racordării, extinderii și/sau a redimensionării obiectivelor/conductelor de distribuție a gazelor naturale, după caz, scrie News.ro.

Regulamentul urmărește reducerea timpului de realizare și de punere în funcțiune a racordării la sistemul de distribuție a gazelor naturale, precum și reducerea costului racordării și de realizare a extinderii și/sau redimensionării obiectivelor/conductelor de distribuție a gazelor naturale prin prisma introducerii competiției între operatorii economici autorizați ANRE, aleși de solicitanți.

De asemenea, cererile de racordare și documentele pot fi depuse prin e-mail, fax, poștă sau personal la sediul operatorului sistemului de distribuție a gazelor naturale.

Regulamentul permte și monitorizarea de către ANRE a activității operatorilor de distribuție a gazelor naturale, a operatorilor economici autorizați ANRE precum și a verificatorilor de proiecte atestați ANRE care prestează în cadrul procesului de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale etc.

România a cerut recuzarea unui judecător german al tribunalului de la Washington care arbitrează litigiul Hidroelectrica-Alpiq CITEȘTE ȘI România a cerut recuzarea unui judecător german al tribunalului de la Washington care arbitrează litigiul Hidroelectrica-Alpiq

Regulamentul permite totodată creșterea competitivității în ceea ce privește modul de realizare a racordării, a extinderii și/sau redimensionării obiectivelor/conductelor de distribuție a gazelor naturale prin reducerea timpilor de realizare.

”Acesta instituie posibilitatea realizării activităților de proiectare și execuție a lucrărilor din sistemul de distribuție a gazelor naturale prin intermediul operatorilor economici autorizați ANRE, precum și de verificare a documentațiilor tehnice/proiectelor tehnice de verificatori de proiecte atestați ANRE, în regim concurențial, fără o limitare a accesului pe piața a acestor tipuri de lucrări”, spun oficialii ANRE.

Regulamentul privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale va intra în vigoare la data abrogării dispozițiilor privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1043/2004 pentru aprobarea regulamentului privind accesul la sistemul național de transport al gazelor naturale, a regulamentului privind accesul la sistemele de distribuție a gazelor naturale și a regulamentului privind accesul la conductele de alimentare din amonte, cu modificările și completările ulterioare.

Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
racordare gaze