ANRE a aprobat ordinul care permite reducerea tarifelor de distribuție energie cu peste 10%, spre nemulțumirea distribuitorilor

ANRE a aprobat ordinul care permite reducerea tarifelor de distribuție energie cu peste 10%, spre nemulțumirea distribuitorilor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 dec 2015

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, luni, ordinul care îi permite să diminueze tarifele practicate de monopolurile regionale de distribuție a energiei electrice cu mai mult de 10% pe an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ordinul respectiv nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial. După publicare, vor putea fi adoptate micșorările de tarife de distribuție planificate și anunțate deja de ANRE pentru 2016, care merg de la 5% la 16%.

Până de curând, normele ANRE stipulau că "tarifele de distribuție pot varia de la un an la altul în termeni reali cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuție și 7% pentru tariful mediu ponderat", sensul fiind că ANRE nu putea modifica anual aceste tarife reglementate cu procente mai mari decât cele menționate nici în sensul majorării, nici în sensul reducerii acestora.

Recentul ordin al ANRE elimină aceste plafoane procentuale anuale în cazul reducerilor de tarife, păstrându-le doar în ceea ce privește majorările.

Tarifele de distribuție a energiei electrice practicate de monopolurile regionale de profil ar urma să scadă de la 1 ianuarie 2016 cu procente cuprinse între 5,5% și 16,3%, potrivit proiectelor de ordine elaborate în acest sens de ANRE.

Pe segmentul de joasă tensiune, cele mai mari reduceri de tarife de distribuție sunt avute în vedere de ANRE la Enel Distribuție Muntenia (-15,77%, la 113,78 lei/MWh), Enel Distribuție Banat (-15,04%, la 113,53 lei/MWh) și Electrica Distribuție Muntenia Nord (-14,3%, la 118,78 lei/MWh).

La medie tensiune, cel mai mult ar urma să scadă tarifele acelorași distribuitori, respectiv Enel Distribuție Muntenia (-16,01%, la 30,47 lei/MWh), Enel Distribuție Banat (-15,24%, la 37,98 lei/MWh) și Electrica Distribuție Muntenia Nord (-14,4%, la 36,67 lei/MWh).

În fine, la înaltă tensiune, tariful Enel Distribuție Muntenia ar urma să scadă cu 16,3%, la 10,17 lei/MWh, cel al Enel Distribuție Banat – cu 15,83%, la 18,60 lei/MWh, iar cel al Electrica Distribuție Muntenia Nord – cu 13,75%, la 15,93 lei/MWh. 

Recent, președintele instituției, Niculae Havrileț, a declarat că prețul final al energiei electrice suportat pe facturi de consumatorii finali ar putea scădea cu până la 6% de anul viitor, ca urmare a reducerii de către ANRE a tarifelor de distribuție cu până la 10% și a bonusului de cogenerare cu 4%, factori la care se adaugă impactul reducerii TVA cu 4 puncte procentuale. Tariful de distribuție are o pondere de circa o treime în totalul facturii la curent datorate de către consumatorul final.

În replică, membrii Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și-au exprimat "surprinderea și, totodată, îngrijorarea față de decizia ANRE de a schimba, din nou, intempestiv, legislația secundară în timpul perioadei de reglementare, fără o consultare prealabilă corespunzătoare cu operatorii și fără analiza tuturor efectelor asupra pieței de energie și, implicit, a consumatorilor".

"La fel ca și ordinul prin care a fost redusă rata reglementată a rentabilității anul trecut, nici acest document nu a fost supus dezbaterii publice conform termenelor legale și nici nu este însoțit de un studiu de impact. Membrii ACUE consideră că o astfel de modificare bruscă a reglementărilor va afecta semnificativ activitatea operatorilor de distribuție, așa cum s-a întâmplat și în cazul reducerii ratei reglementate a rentabilității, iar o nouă diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investiții în rețele, planificate pentru anii următori", se arată într-un comunicat al ACUE.

Mai mulți distribuitori de energie se judecă în prezent cu ANRE după ce instituția a redus, de la 1 ianuarie 2015, rata reglementată a rentabilității companiilor de distribuție a energiei electrice de la 8,52% la 7,7%, fapt de natură să ducă la scăderea tarifelor reglementate practicate de distribuitori în raport cu clienții. Următorul termen în proces, aflat pe rolul Curții de Apel București, este programat pe 14 decembrie.

"ACUE a transmis reglementatorului că este necesară îmbunătățirea modului în care sunt fundamentate proiectele de acte normative supuse dezbaterii publice, fiind obligatorie parcurgerea prealabilă a unei etape destinate “analizei de impact” a proiectelor de acte normative care, în aplicarea principiului “evaluare înainte de acțiune”, să analizeze toate potențialele consecințe pe care le va genera implementarea actelor normative pe care ANRE le promovează. Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie susține că este necesară publicarea acestor analize de impact și stabilirea unui termen rezonabil și suficient în care toate persoanele și entitățile interesate să poată consulta temeinic aceste studii publicate de reglementator, să poată efectua analizele și evaluările proprii pentru a avea posibilitatea de a transmite propuneri pertinente, concludente și utile asupra acestora. Realizarea tuturor obligațiilor legale privind transportul și distribuția energiei electrice implică prestarea eficientă neîntreruptă și la un nivel superior de calitate a acestor sevicii, pe baza unor costuri justificate ale operatorilor. De asemenea, protecția utilizatorilor rețelelor de energie electrică, inclusiv a consumatorilor vulnerabili, nu se face prin tarifele de distribuție", se mai afirmă în comunicatul ACUE.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
tarife distributie energie
reducere tarife distributie