ANRE vrea eliminarea din legislație a limitei maxime cu care poate ieftini anual distribuția de energie

ANRE vrea eliminarea din legislație a limitei maxime cu care poate ieftini anual distribuția de energie
scris 26 nov 2015

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) propune eliminarea din legislația în vigoare a plafonului procentual anual în limitele căruia Autoritatea poate reduce tarifele reglementate practicate de distribuitorii de energie electrică, urmând ca respectivul plafon să rămână în vigoare doar pentru eventualele majorări de tarife.

În prezent, normele în vigoare stipulează că "tarifele de distribuție pot varia de la un an la altul în termeni reali cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuție și 7% pentru tariful mediu ponderat", sensul fiind că ANRE nu poate modifica anual aceste tarife reglementate cu procente mai mari decât cele menționate nici în sensul majorării, nici în sensul reducerii acestora.

Tarifele specifice de distribuție sunt cele practicate de distribuitori pe fiecare nivel de tensiune, joasă, medie și înaltă, iar tariful mediu ponderat se calculează folosind și valorile cantităților de energie electrică distribuite de fiecare operator de distribuție pe categorii de clienți finali și niveluri de tensiune. 

ANRE propune modificarea normelor în vigoare în sensul eliminării plafonului procentual anual în cazul reducerilor de tarife de distribuție decise de Autoritate, urmând ca plafonul să rămână în vigoare doar pentru măriri de tarife.

În acest sens, formularea propusă de ANRE este "tarifele de distribuție pot varia în sensul creșterii de la un an la altul în termeni reali cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuție și 7% pentru tariful mediu ponderat".

Propunerea de modificare legislativă a ANRE apare în aceeași zi în care președintele instituției, Niculae Havrileț, a declarat că prețul final al energiei electrice suportat pe facturi de consumatorii finali ar putea scădea cu până la 5% de anul viitor, ca urmare a reducerii de către ANRE a tarifelor de distribuție cu până la 10% și a bonusului de cogenerare cu 4%, factori la care se adaugă impactul reducerii TVA cu 4 puncte procentuale.

Potrivit acestuia, tarifele reglementate de distribuție practicate de operatorii regionali din domeniu urmează să fie reduse de ANRE cu 8-10%, iar bonusul de cogenerare cu 4%, de la 1 ianuarie 2016. "Coroborat și cu reducerea TVA cu 4 puncte procentuale, toate aceste reduceri vor avea un impact de 3-5% în facturile suportate de consumatorii finali", a spus, joi, Havrileț.

Pe de altă parte, mai mulți distribuitori de energie se judecă în prezent cu ANRE după ce instituția a redus, de la 1 ianuarie 2015, rata reglementată a rentabilității companiilor de distribuție a energiei electrice de la 8,52% la 7,7%, fapt de natură să ducă la scăderea tarifelor reglementate practicate de distribuitori în raport cu clienții. Următorul termen în proces, aflat pe rolul Curții de Apel București, este programat pe 14 decembrie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
distributie energie
tarif distributie energie
distribuitori energie
ieftinire energie electrica