Guvernul prelungește cu un an supraimpozitarea pe resurse naturale. Estimarea de încasări e prinsă în buget

Guvernul prelungește cu un an supraimpozitarea pe resurse naturale. Estimarea de încasări e prinsă în buget
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 dec 2015

Guvernul Cioloș pregătește prelungirea până la finalul lui 2016 a aplicării impozitului pe exploatarea resurselor naturale, a celui pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze rezultate din liberalizarea prețurilor și a celui pe monopolurile naturale din transportul și distribuția energiei electrice și gazelor naturale. Aplicarea celor trei impozite menționate ar urma să expire la finalul acestui an, însă proiectul de buget de stat elaborat de Executiv conține deja estimări privind încasările de anul viitor din aceste trei surse.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele trei impozite menționate mai sus au fost introduse inițial în 2013, iar impunerea lor era programată să expire la finalul acelui an. De atunci, aplicarea lor a fost prelungită an de an, prin prorogarea termenelor de expirare. Guvernul pregătește în prezent o măsură similară, care ar urma să prelungească impunerea acestor impozite până la finalul anului 2016.

Estimările de încasări din cele trei taxe sunt prinse deja în proiectul bugetului de stat pe 2016 elaborat de Guvern. Astfel, Executivul estimează, pentru anul viitor, venituri de 872,93 milioane lei din taxarea veniturilor suplimentare obținute de producători ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, în scădere ușoară, cu sub 1%, față de execuția preliminată pe 2015 (881,04 milioane lei).

Taxa este în cotă de 60%. Pentru stabilirea bazei impozabile, din veniturile suplimentare obținute de producătorii interni de gaze ca urmare a liberalizării prețurilor se scad redevențele plătite pe acestea, precum și investițiile în segmentul upstream, cele din urmă în limita a 30% din totalul veniturilor suplimentare. Impozitul pe veniturile suplimentare din dereglementarea tarifelor la gaze naturale reprezintă cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil al producătorilor de gaze naturale.

Fostul Guvern Ponta lua în calcul prelungirea până în 2021 a aplicării impozitului de 60% pe veniturile suplimentare ale producătorilor rezultate din liberalizarea prețurilor la gaze, în concordanță cu extinderea calendarului de liberalizare până în anul respectiv.

Din taxarea monopolurilor naturale din transportul și distribuția energiei electrice și gazelor naturale, Guvernul estimează că va încasa în 2016 151,33 milioane lei, cu 0,5% mai mult decât în 2015 (150,57 milioane lei).

Acest impozit este datorat de operatorii de transport de energie electrică și gaze naturale (Transelectrica și Transgaz), precum și de unii distribuitori de electricitate și gaze, titulari de contracte de concesiune încheiate cu Ministerul Economiei sau cu autorități locale. Cotele de impozitare merg de la 0,1 la 0,85 lei/MWh și se aplică veniturile rezultate din transportul și distribuția energiei electrice și gazelor naturale.

În fine, Executivul mizează în 2016 pe venituri în sumă de 70,5 milioane lei din taxa specială pentru exploatarea resurselor naturale, cu 1,91% mai mici decât anul acesta (71,88 milioane lei). Taxa este în cotă de 0,5% și se aplică asupra veniturilor rezultate din extracția petrolului brut, cărbunelui, uraniului, minereurilor feroase și neferoase, precum și din exploatarea forestieră.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
liberalizare preturi gaze naturale
taxa resurse naturale
taxa monopol natural energie gaze