ANRE refuză să-și asume răspunderea prognozelor de pierderi de energie din rețelele Transelectrica, Enel, Electrica, CEZ și E.ON

ANRE refuză să-și asume răspunderea prognozelor de pierderi de energie din rețelele Transelectrica, Enel, Electrica, CEZ și E.ON
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 iun 2020

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să înlăture orice responsabilitate pe care ar putea-o avea în ceea ce privește corectitudinea studiilor de prognoză a consumului propriu tehnologic (CPT) efectuate de operatorii rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice și pregătește modificarea în acest sens a legislației în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceasta stipulează în prezent că Studiile de determinare a prognozei de CPT trebuie realizate de către operatorii de rețea până în vara anului 2021, prin intermediul unei terțe părți independente, și că acestea "se avizează de către operatorul de rețea în prezența unui reprezentant al ANRE".

"ANRE a analizat studiile de prognoză CPT transmise până la data prezentei de operatori și a constatat că nu poate confirma corectitudinea calculelor și a concluziilor acestora. În condițiile în care responsabilitatea determinării valorile prognozate și realizate anual ale CPT în scopul eficientizării rețelelor electrice este a operatorilor de rețea, conform prevederilor legale în vigoare, proiectul de ordin supus dezbaterii publice propune abrogarea prevederilor alin. (2) de la art. 40. Conform acestora, studiile de prognoză se avizează de către operatorul de rețea în prezența unui reprezentant al ANRE", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordin ANRE de modificare a Normei tehnice energetice privind determinarea consumului propriu tehnologic în rețelele electrice de interes public.

Guvernul a împrumutat 1,1 miliarde de lei pe 6 luni CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 1,1 miliarde de lei pe 6 luni

Potrivit sursei citate, rezultatele studiilor de prognoză CPT vor fi asumate de operator și vor fi destinate analizelor interne privind măsurile de reducere a nivelului CPT din rețelele proprii.

Prognozele sunt importante pentru că, potrivit Normei menționate, "localizarea pierderilor de energie, determinarea cauzelor și stabilirea măsurilor de reducere a acestora rezultate din analiza CPT se utilizează pentru fundamentarea programelor de reducere a CPT pentru o perioadă de reglementare, corelate cu programele de investiții anuale ale operatorilor de rețea".

De asemenea, în anumite condiții și cu respectarea unor reguli, inclusiv cu privire la reducerea pierderilor din rețele, la stabilirea tarifelor de transport și distribuție practicate de operatori, aprobate de ANRE și suportate de consumatori pe facturi sunt luate în calcul și o parte din costurile acestora cu achiziția energiei electrice aferente consumului propriu tehnologic.

viewscnt
Afla mai multe despre
pierderi energie retele
consum propriu tehnologic retele energie
pret energie
tarife distributie energie
tarif transport energie