APCE solicită eliminarea obligativității instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori

APCE solicită eliminarea obligativității instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2024

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativității instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori, pe care îl consideră inutil, și atrage atenția că aceste costuri, care sunt estimate la 100 de milioane de euro, vor fi suportate de toți consumatorii și prosumatorii din România, prin taxa de distribuție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"ANRE nu renunță la contoarele inutile. Cu toate că 'taxa pe soare' a fost abrogată conform OUG 32/2024, ANRE continuă să solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori. Costul acestor contoare suplimentare inutile a fost estimat de APCE la 100 milioane de euro, valoare care include echipamentul, montajul și software-ul (estimat pentru 200.000 de prosumatori). ANRE recunoaște în scris: cele 100 milioane de euro vor fi suportate de toți consumatorii și prosumatorii din România prin taxa de distribuție. România nu are în acest moment o rețea energetică smart (smart-grid) pentru că acest lucru înseamnă instalarea de contoare inteligente la toți consumatorii din România. În loc să instaleze contoare acolo unde este nevoie, ANRE irosește 100 milioane de euro și dorește instalarea a câte două contoare inteligente la fiecare prosumator", susține APCE.

TABEL Ieftiniri. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei, la minimul ultimelor 9 luni, coborând aproape de zero CITEȘTE ȘI TABEL Ieftiniri. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei, la minimul ultimelor 9 luni, coborând aproape de zero

În opinia APCE, motivul pentru care se instalează două contoare la fiecare prosumator este faptul că ANRE și Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investițiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român, scrie Agerpres.

"Pe cât pare de surprinzător, ANRE își recunoaște incompetența și comunică adevăratul motiv pentru care instalează două contoare la fiecare prosumator: Cu ajutorul celui de-al doilea contor (inutil), măsoară toată producția fotovoltaică inclusiv energia care nu este injectată în rețea, adică energia produsă și consumată direct de prosumatori (autoconsum). ANRE dorește să contorizeze această energie pentru raportare în fața organismelor europene. ANRE și Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investițiilor făcute de prosumatori,multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român. În loc să facă investiții serioase în infrastructură, ANRE și Ministerul Energiei doresc să acopere lipsa de realizări prin această contorizare, chiar dacă asta înseamnă să plătim 100 milioane de euro pentru nimic", se spune în comunicat.

Prosumatorii consideră că ANRE se ascunde în spatele unor directive europene și nu există o altă țară în Europa care să solicite dubla contorizare.

"Se pare că unele instituții ale statului român au reflexul de a invoca directive europene pentru deciziile lor discutabile. ANRE invocă 'directiva europeană 2019/944', care însă nu face referire la montarea cel de-al doilea contor, ci la contorizarea inteligentă primară (contorul de la poartă). În plus, ANRE face referire într-un răspuns oficial dat pentru APCE la o broșură cu caracter consultativ comandată de Comisia Europeană ca fiind de fapt... 'legislație europeană', făcând o confuzie gravă cu sau fără intenție. Atragem atenția că folosirea cu 'rea-credință' sau interpretarea greșită a unor directive europene generează în societate un sentiment anti-european care poate avea consecințe grave. Nu există directive europene care să oblige instalarea celui de-al doilea contor și, din informațiile APCE, nu există o altă țară în Europa care să solicite dubla contorizare", se mai arată în document.

În acest context, APCE solicită eliminarea obligativității instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori și interpretarea "corectă și nepărtinitoare a legislației europene aflată în vigoare". 

viewscnt
Afla mai multe despre
contor
prosumatori