Arabia Saudită a transferat 4% din acțiunile Aramco, în valoare de 80 de miliarde de dolari, în fondul suveran al țării

Arabia Saudită a transferat 4% din acțiunile Aramco, în valoare de 80 de miliarde de dolari, în fondul suveran al țării

Foto dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2022

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a transferat 4% din acțiunile Saudi Aramco, în valoare de 80 de miliarde de dolari, către fondul suveran al regatului, a anunțat guvernul, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile vor consolida poziția financiară puternică a Fondului de Investiții Publice (PIF) și ratingurile de creditare ridicate pe termen mediu, a spus prințul moștenitor într-un comunicat.

România, în față cu un nou producător auto - Vrea să preia întregul parc industrial Tetarom V din Cluj CITEȘTE ȘI România, în față cu un nou producător auto - Vrea să preia întregul parc industrial Tetarom V din Cluj

Fondul este vehiculul ales de prinț pentru a transforma economia Arabia Saudită și a diversifica veniturile dincolo de cele obținute din vânzările de petrol, scrie News.ro.

Statul va rămâne cel mai mare acționar al Saudi Aramco după procesul de transfer, deoarece deține peste 94% din acțiunile companiei, se arată în comunicat.

Transferul acțiunilor existente va contribui la creșterea activelor gestionate de PIF, care urmează să crească la aproximativ 4 mii de miliarde de riali (1,07 trilioane de dolari) până la sfârșitul anului 2025, a adăugat acesta.

”Sprijină perspectivele pentru atragerea de fonduri internaționale de către PIF, inclusiv obligațiuni, și ar putea susține o viitoare vânzare de acțiuni Aramco în viitor”, a declarat Monica Malik, economist șef la Abu Dhabi Commercial Bank.

Saudi Aramco a declarat într-un comunicat că transferul a fost o tranzacție privată între guvern și fondul de stat.

Șeful fondului suveran, Yasir al-Rumayyan, a declarat anul trecut că Saudi Aramco ar putea lua în considerare o vânzare de acțiuni dacă condițiile de piață vor fi corecte, în timp ce Wall Street Journal a relatatrecent că regatul ar putea viza o vânzare de acțiuni de până la 50 de miliarde de dolari.

Acțiunile Aramco au crescut cu puțin peste 4% în acest an, evaluând compania la 1.990 de miliarde de dolari, în urma celor mai valoroase companii din lume, Apple și Microsoft.

viewscnt
Afla mai multe despre
arabia saudită
aramco