Arabia Saudită a transferat 4% din acțiunile Aramco, în valoare de 80 de miliarde de dolari, în fondul suveran al țării

Arabia Saudită a transferat 4% din acțiunile Aramco, în valoare de 80 de miliarde de dolari, în fondul suveran al țării

Foto dreamstime.com

scris 14 feb 2022

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a transferat 4% din acțiunile Saudi Aramco, în valoare de 80 de miliarde de dolari, către fondul suveran al regatului, a anunțat guvernul, transmite CNBC.

Acțiunile vor consolida poziția financiară puternică a Fondului de Investiții Publice (PIF) și ratingurile de creditare ridicate pe termen mediu, a spus prințul moștenitor într-un comunicat.

România, în față cu un nou producător auto - Vrea să preia întregul parc industrial Tetarom V din Cluj CITEȘTE ȘI România, în față cu un nou producător auto - Vrea să preia întregul parc industrial Tetarom V din Cluj

Fondul este vehiculul ales de prinț pentru a transforma economia Arabia Saudită și a diversifica veniturile dincolo de cele obținute din vânzările de petrol, scrie News.ro.

Statul va rămâne cel mai mare acționar al Saudi Aramco după procesul de transfer, deoarece deține peste 94% din acțiunile companiei, se arată în comunicat.

Transferul acțiunilor existente va contribui la creșterea activelor gestionate de PIF, care urmează să crească la aproximativ 4 mii de miliarde de riali (1,07 trilioane de dolari) până la sfârșitul anului 2025, a adăugat acesta.

”Sprijină perspectivele pentru atragerea de fonduri internaționale de către PIF, inclusiv obligațiuni, și ar putea susține o viitoare vânzare de acțiuni Aramco în viitor”, a declarat Monica Malik, economist șef la Abu Dhabi Commercial Bank.

Saudi Aramco a declarat într-un comunicat că transferul a fost o tranzacție privată între guvern și fondul de stat.

Șeful fondului suveran, Yasir al-Rumayyan, a declarat anul trecut că Saudi Aramco ar putea lua în considerare o vânzare de acțiuni dacă condițiile de piață vor fi corecte, în timp ce Wall Street Journal a relatatrecent că regatul ar putea viza o vânzare de acțiuni de până la 50 de miliarde de dolari.

Acțiunile Aramco au crescut cu puțin peste 4% în acest an, evaluând compania la 1.990 de miliarde de dolari, în urma celor mai valoroase companii din lume, Apple și Microsoft.

viewscnt
Afla mai multe despre
arabia saudită
aramco