Arabia Saudită și Rusia au fost principalii furnizori de țiței al Chinei

Arabia Saudită și Rusia au fost principalii furnizori de țiței al Chinei
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2023

Rusia a rămas al doilea mare furnizor de țiței al Chinei, în 2022, după Arabia Saudită, rafinăriile chinez profitând de prețul scăzut al petrolului rusesc, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulți importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât prețurile spot pentru țițeiul rusesc au scăzut semnificativ. Dar, în urma întâlnirii dintre oficialii ruși și chinezi, cele două țări au anunțat că prietenia lor "nu are limite", scrie Agerpres.

TABEL Ziua și scumpirea. OMV Petrom a majorat prețul motorinei, concurența pe cel al benzinei CITEȘTE ȘI TABEL Ziua și scumpirea. OMV Petrom a majorat prețul motorinei, concurența pe cel al benzinei

Anul trecut, importurile Chinei de țiței din Rusia au urcat cu 8%, la 86,25 milioane de tone, echivalentul a 1,72 milioane de barili pe zi (bpd), arată datele Administrației Vămilor de la Beijing.

În decembrie, China a cumpărat 6,47 milioane de tone de petrol din Rusia, echivalentul a 1,52 milioane bpd, comparativ cu 1,7 milioane bpd în perioada similară din 2021.

În total, Arabia Saudită a livrat Chinei anul trecut 87,49 milioane de tone, echivalentul a 1,77 milioane de barili pe zi, un nivel similar cu cel din 2021.

Analiștii se așteaptă ca Arabia Saudită să rămână furnizorul dominant de țiței al Chinei, după vizita la Riad a președintelui Xi Jinping din decembrie, când a anunțat că Beijingul va face demersuri pentru ca să plătească pentru petrol în yuani și nu în dolari SUA.

De asemenea, datele Administrației Vămilor de la Beijing arată că importurile Chinei de țiței din Malaezia, deseori folosită ca punct de transfer în ultimii doi ani pentru petrolul provenit din Iran și Venezuela, aproape s-au dublat în 2022, la 35,68 milioane tone în septembrie, depășind precedentul record din august, de 3,37 milioane tone.

Livrările de țiței din SUA către China s-au situat la 7,89 milioane de tone în 2022, un declin de 31% față de 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
china
rusia