Arabia Saudită și Rusia lucrează la un pact istoric, pe termen lung, pentru a ține sub control livrările de petrol

Arabia Saudită și Rusia lucrează la un pact istoric, pe termen lung, pentru a ține sub control livrările de petrol
scris 28 mar 2018

Arabia Saudită și Rusia lucrează la un pact istoric, pe termen lung, de până la 20 de ani, pentru a ține sub control livrările de petrol la nivel mondial ale marilor exportatori, relatează Reuters.

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat că Riadul și Moscova iau în considerare un acord pe termen lung pentru extinderea alianței pe termen scurt de reducere a livrărilor de petrol, care a fost realizată în ianuarie 2017, după prăbușirea prețurilor țițeiului, scrie News.ro.

”Lucrăm să trecem de la un acord pe un an la un acord pe 10-20 de ani. Avem un acord de ansamblu, dar nu și pentru detalii”, a afirmat prințul într-un interviu acordat Reuters luni seara, la New York.

Rusia, care nu a făcut niciodată parte din OPEC, a colaborat cu cartelul în timpul crizelor anterioare de supraproducție, dar un acord pe termen de 10-20 de ani ar fi fără precedent.

Presa elenă: SUA și UE sprijină oferta Transgaz-Reganosa de preluare a operatorului grec de transport gaze DESFA, din rațiuni geopolitice CITEȘTE ȘI Presa elenă: SUA și UE sprijină oferta Transgaz-Reganosa de preluare a operatorului grec de transport gaze DESFA, din rațiuni geopolitice

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din cadrul OPEC, a recrutat Rusia și alți producători de petrol din afara OPEC pentru a ajuta la reducerea excedentului de ofertă de petrol, după ce prețurile acestuia s-au părbușit de la peste 100 de dolari pe baril în 2014 la sub 30 de dolari pe baril în 2016.

Ulterior, cotația petrolului și-a revenit la 70 de dolari pe baril, dar creșterea rapidă a producției exploatărilor de șist din Statele Unite a plafonat cotațiile.

Informațiile referitoare la alianța în domeniul petrolului vin într-o perioadă în care Riadul și Moscova au colaborat pentru a-și consolida relațiile economice, chiar dacă nu sunt de acord în conflictul din Siria, în care susțin tabere opuse.

Riadul îi susține pe rebelii care luptă cu armata președintelui Bashar al-Assad, în timp ce forțele ruse și iraniene îl sprijină pe Assad. Asta înseamnă că Rusia este de partea Iranului, țară rivală a Riadului.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
arabia saudita
rusia