Arabia Saudită și Rusia lucrează la un pact istoric, pe termen lung, pentru a ține sub control livrările de petrol

Arabia Saudită și Rusia lucrează la un pact istoric, pe termen lung, pentru a ține sub control livrările de petrol
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2018

Arabia Saudită și Rusia lucrează la un pact istoric, pe termen lung, de până la 20 de ani, pentru a ține sub control livrările de petrol la nivel mondial ale marilor exportatori, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat că Riadul și Moscova iau în considerare un acord pe termen lung pentru extinderea alianței pe termen scurt de reducere a livrărilor de petrol, care a fost realizată în ianuarie 2017, după prăbușirea prețurilor țițeiului, scrie News.ro.

”Lucrăm să trecem de la un acord pe un an la un acord pe 10-20 de ani. Avem un acord de ansamblu, dar nu și pentru detalii”, a afirmat prințul într-un interviu acordat Reuters luni seara, la New York.

Rusia, care nu a făcut niciodată parte din OPEC, a colaborat cu cartelul în timpul crizelor anterioare de supraproducție, dar un acord pe termen de 10-20 de ani ar fi fără precedent.

Presa elenă: SUA și UE sprijină oferta Transgaz-Reganosa de preluare a operatorului grec de transport gaze DESFA, din rațiuni geopolitice CITEȘTE ȘI Presa elenă: SUA și UE sprijină oferta Transgaz-Reganosa de preluare a operatorului grec de transport gaze DESFA, din rațiuni geopolitice

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din cadrul OPEC, a recrutat Rusia și alți producători de petrol din afara OPEC pentru a ajuta la reducerea excedentului de ofertă de petrol, după ce prețurile acestuia s-au părbușit de la peste 100 de dolari pe baril în 2014 la sub 30 de dolari pe baril în 2016.

Ulterior, cotația petrolului și-a revenit la 70 de dolari pe baril, dar creșterea rapidă a producției exploatărilor de șist din Statele Unite a plafonat cotațiile.

Informațiile referitoare la alianța în domeniul petrolului vin într-o perioadă în care Riadul și Moscova au colaborat pentru a-și consolida relațiile economice, chiar dacă nu sunt de acord în conflictul din Siria, în care susțin tabere opuse.

Riadul îi susține pe rebelii care luptă cu armata președintelui Bashar al-Assad, în timp ce forțele ruse și iraniene îl sprijină pe Assad. Asta înseamnă că Rusia este de partea Iranului, țară rivală a Riadului.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
arabia saudita
rusia