Așteptări diferite privind denuclearizarea la summitul SUA - Coreea de Nord: Kim Jong-un susține că Nordul va păstra arsenalul nuclear timp de mai multe generații, iar testele au fost oprite pentru că nu mai sunt necesare

Așteptări diferite privind denuclearizarea la summitul SUA - Coreea de Nord: Kim Jong-un susține că Nordul va păstra arsenalul nuclear timp de mai multe generații, iar testele au fost oprite pentru că nu mai sunt necesare
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2018

Așteptările SUA și ale Coreei de Nord privind denuclearizarea, în perspectiva summit-ului dintre președinții Donald Trump și Kim Jong-un, par să fie fundamental diferite, după ce în același document în care anunța oprirea testelor nucleare, liderul de la Phenian spunea că arsenalul nuclear va fi menținut, iar testele nu vor mai avea de fapt loc pentru că nu mai sunt necesare, scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deși a declarat că nu vor mai avea loc teste nucleare, în cadrul aceluiași raport către Partidul Muncitorilor din Coreea, Kim Jong-un a specificat că acești pași au fost posibili pentru că regimul nord-coreean a construit un sistem de prevenire a atacurilor nucleare și a declarat că arsenalul nuclear este un garant al păcii care va fi păstrat mai multe generații, scrie The Guardian.

Conform unui comunicat al partidului, Kim a declarat că testele nucleare nu mai sunt necesare „având în vedere că munca de a monta focoase nucleare pe rachete balistice este terminată iar întreg procesul de a dezvolta arme nucleare a fost dus la capăt într-un mod științific”, scrie News.ro.

El a adăugat că arsenalul nord-coreean, pe care l-a numit „o sabie puternică pentru a apăra pacea”, reprezintă o poliță de asigurare pentru viitoarele generații. „O garanție fermă prin care urmașii noștri pot avea cea mai demnă și fericită viață din lume”, a declarat Kim.

Eurostat: Estonia, Danemarca și România sunt statele din UE cu cea mai scăzută dependență de importurile de energie CITEȘTE ȘI Eurostat: Estonia, Danemarca și România sunt statele din UE cu cea mai scăzută dependență de importurile de energie

SUA a văzut anunțul inițial al Coreei de Nord că va renunța la testele nucleare drept o concesie înainte de summit-ul dintre cele două țări. Trump a sărbătorit anunțul ca pe o mare victorie diplomatică.

„Wow, nu am renunțat la nimic și au fost de acord cu dezarmarea nucleară (un lucru atât de bun pentru lume), închiderea locațiilor și fără alte teste”, a scris Trump pe Twitter.

„Pentru nord-coreeni, principiul dezarmării nucleare a peninsulei coreene nu înseamnă dezarmarea unilaterală. Ei iau în considerare doar dezarmarea la nivel global”, susține Joshua Pollack, cercetător la Institutul de Studii Internaționale din Monterey.

Oficialii americani, inclusiv John Bolton, noul consilier pe securitate națională, au declarat în trecut că SUA va cere o dezarmare nucleară completă și rapidă la summit. Dar luni, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, nu a oferit foarte multe detalii în ceea ce privește obiectivele SUA.

Întrebată de mai multe ori ce înțelege Trump prin „dezarmare nucleară”, Sanders a evitat o definiție.

„Îi voi lăsa pe președinte și pe Kim Jong-un să parcurgă astfel de detalii atunci când va avea loc întâlnirea”, a declarat ea.

Trump a declarat că un eventual summit cu Kim ar putea avea loc la începutul lui iunie sau chiar mai devreme.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de nord
sua
denuclearizare