Austria cere UE ce a solicitat în mod repetat și România: Să decupleze prețul energiei de cel al gazelor

Austria cere UE ce a solicitat în mod repetat și România: Să decupleze prețul energiei de cel al gazelor
scris 28 aug 2022

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene "să decupleze prețul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Șeful guvernului de la Viena a afirmat că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgență și că "prețul electricității trebuie să scadă", iar președintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor.

Piața globală a produselor și serviciilor dedicate animalelor de companie, estimată la 350 miliarde de dolari până în 2027 CITEȘTE ȘI Piața globală a produselor și serviciilor dedicate animalelor de companie, estimată la 350 miliarde de dolari până în 2027

"Trebuie să oprim această nebunie care lovește în prezent piețele de energie", a arătat Nehammer într-un comunicat. El a apreciat că pașii în acest sens pot fi făcuți doar în cadru european, nu la nivel național.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară asigură semestrul acesta președinția Uniunii Europene, anunțase vineri că Cehia va convoca o reuniune de urgență a miniștrilor energiei.

După șase luni de război în Ucraina, prețul energiei în Europa a atins la sfârșitul acestei săptămâni noi recorduri. Una din cauze este reducerea livrărilor de gaze din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz. 

Scandalul Cambridge Analytica: Facebook a încheiat un acord de principiu CITEȘTE ȘI Scandalul Cambridge Analytica: Facebook a încheiat un acord de principiu

România a reiterat în ultima parte a lunii iulie, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei de la Bruxelles la care s-a decis reducerea cu 15% a consumului de gaze în Europa, revizuirea regulilor comunitare ale pieței de energie din UE astfel încât prețul de închidere al  tranzacțiilor spot să nu mai fie prețul energiei celei mai scumpe, care în momentul de față este cea produsă din gaze naturale, sistemul scumpind artificial electricitatea în Uniune.

Statul roman mai făcuse această propunere, alături de alte țări membre, și în decembrie anul trecut.

Doi piloți Air France, suspendați după ce s-au luat la bătaie în timpul unui zbor CITEȘTE ȘI Doi piloți Air France, suspendați după ce s-au luat la bătaie în timpul unui zbor

Până nu demult, ideea era tabu pentru Comisia Europeană, însă conducerea Executivului de la Bruxelles a manifestat în iunie deschidere față de propunere, în condițiile agravării crizei energetice de pe continent pe fondul războiului din Ucraina și al reducerii drastice a exporturilor de gaze rusești în Europa.

Pe piața europeană, prețul la electricitate se stabilește pe baza principiului "costului marginal", care presupune că prețul de referință este prețul ultimei capacități de producție utilizate pentru echilibrarea rețelei, care în prezent este cel al centralelor pe gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
decuplare pret energie de pretul gazelor
taiere exporturi gaze rusia gazprom
gaze dependenta rusia