Avertisment CE: în 2023 ar putea apărea presiuni pe piața europeană a produselor rafinate

Avertisment CE: în 2023 ar putea apărea presiuni pe piața europeană a produselor rafinate
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 feb 2023

În 2023 ar putea apărea în UE presiuni pe piața produselor rafinate, în special motorină, chiar dacă până în prezent interzicerea de către UE a importurilor maritime de țiței din Rusia și limitarea prețului petrolului de către G-7 nu au condus la presiuni suplimentare pe piața internațională, susține Comisia Europeană într-un document cu previziunile economice pentru acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Cum a anunțat Profit.ro, rafinăriile din România trebuie să identifice în acest an surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate anul trecut. România a importat, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în primele 9 luni ale anului trecut, 1,85 milioane tone, din care 1,25 milioane tone direct din Federația Rusă. În plus, România nu mai poate importa motorină începând cu data de 5 februarie nu numai din Rusia, ci și din statele scutite de la aplicarea embargoului impus pe 5 decembrie importului de țiței rusesc, dar cărora, în schimb, le este interzis exportul de produse procesate, și anume Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Serbia. Din aceste state, România a importat în primele 3 trimestre ale anului trecut 0,25 milioane tone, ceea ce ridică volumul de importuri ale căror surse trebuie înlocuite la 1,5 milioane tone (81%) din totalul importurilor din respectiva perioadă.

Mai este important: În 2022, jumătate din importurile de motorină ale statelor membre UE a provenit din Rusia, iar în ultimele două luni, decembrie și ianuarie, acestea s-au majorat, în perspectiva intrării în vigoare a embargoului pe 5 februarie. Importurile ridicate din Rusia din 2022, dar și cele din ianuarie 2023, efectuate de statele membre UE, implicit România, sunt menite să asigure stocurile necesare evitării unei penurii. Primele efecte ale embargoului impus de UE importului de produse petroliere rusești ar putea apărea în luna aprilie, când și cererea va înregistra o creștere sezonieră, iar stocurile efectuate în ultima perioadă vor începe să se diminueze.

INFOGRAFIC Cutremurele din Turcia și Siria produc unde de șoc pe piața imobiliară din România: Apartamentele construite înainte de 1977 vor avea prețuri în cădere liberă. Jumătate din clădiri ar trebui „casate” sau consolidate CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cutremurele din Turcia și Siria produc unde de șoc pe piața imobiliară din România: Apartamentele construite înainte de 1977 vor avea prețuri în cădere liberă. Jumătate din clădiri ar trebui „casate” sau consolidate

“Mulți analiști și-au exprimat îngrijorarea cu privire la criza aprovizionării cu motorină în timpul iernii. Cu toate acestea, o creștere a importurilor la sfârșitul anului trecut și nivelurile ridicate de stocare ar trebui să permită evitarea unui astfel de risc pe termen scurt și să acorde importatorilor timp suplimentar pentru a identifica noi surse de aprovizionare”, precizează Comisia Europeană.

După o nouă scădere abruptă la sfârșitul anului trecut, prețurile țițeiului Brent s-au stabilizat din decembrie, iar cotațiile futures sugerează o scădere marginală a prețurilor până la sfârșitul anului 2024, de la 85 dolari/baril la 80 dolari/baril.

Potrivit documentului, deși se pare că Rusia a reușit să-și redirecționeze majoritatea exporturilor de țiței către cumpărători precum China, India și Turcia, producătorii ruși au fost nevoiți să ofere noilor clienți reduceri considerabile.

Prețul țițeiului Ural a scăzut de la 65-70 dolari/baril la sfârșitul lunii noiembrie la aproximativ 60 dolari/baril la sfârșitul lunii ianuarie, la un diferențial de preț de 25 de dolari/baril față de prețul țițeiului Brent.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
penurie
motorina
romania
ue
război
rusia
ucraina