Barilul de 80 de dolari inflamează prețul combustibililor: Scumpiri cu 20 de bani în numai două săptămâni. Joi și vineri, OMV Petrom și Rompetrol au efectuat noi majorări

Barilul de 80 de dolari inflamează prețul combustibililor: Scumpiri cu 20 de bani în numai două săptămâni. Joi și vineri, OMV Petrom și Rompetrol au efectuat noi majorări
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 mai 2018

Prețul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 20 de bani pe litru în ultimele două săptămâni, conform analizei Profit.ro, ca urmare în principal a evoluției internaționale a prețului petrolului Brent, care se situează în prezent la un nivel de peste 80 dolari/baril. Iar scumpirile vor continua, companiile de pe piața autohtonă netransferând încă în totalitate în preț efectul majorării materiei prime.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Vineri, Rompetrol a scumpit atât benzina, cât și motorina, cu 2 bani pe litru. Astfel, dacă pe 3 mai, la stația Rompetrol de pe Șoseaua Mihai Bravu, un litru de benzină costa 5,56 lei, iar unul de motorină era 5,69 lei, vineri acestea puteau fi achiziționate de șoferi cu 5,76, respectiv, 5,88 lei pe litru. Cu numai o zi înainte, Rompetrol efectuase o scumpire similară.

Microsoft pregătește un competitor pentru iPad CITEȘTE ȘI Microsoft pregătește un competitor pentru iPad

În aceeași zi, la stația OMV Petrom de pe aceeași Șosea Mihai Bravu, un litru de benzină era tranzacționat cu 5,7 lei, iar unul de motorină, cu 5,82 lei. Pe 3 mai, la aceeași stație, benzina costa 5,55 lei/l, iar motorina, 5,64 lei/l. Joi, OMV Petrom a scumpit atât benzina, cât și motorina cu 4 bani pe litru.

 

Evoluția prețului petrolului Brent din ultimul an

Sursa: Bloomberg

Cotațiile petrolului au depășit, joi, pragul de 80 dolari pe baril pentru prima oară din noiembrie 2014, marcând un nou maxim al ultimilor trei ani și jumătate, în contextul îngrijorărilor privind scăderea exporturilor din Iran în urma reintroducerii sancțiunilor economice de către SUA.

Profit.ro atenționa în urmă cu două săptămâni că prețurile benzinei și motorinei se vor scumpi ca urmare a evoluției cotațiilor internaționale ale țițeiului.

În ultimul an, combustibilii s-au scumpit cu peste 20%, în principal ca urmare a majorării accizelor din toamna anului trecut și a aprecierii cotațiilor petrolului. În vara anului trecut, în momentul anunțării intenției Guvernului de a reintroduce supraacciza, un litru de benzină era tranzacționat la 4,5-4,55 lei, iar unul de motorină la 4,6-4,65 lei.

ANALIZĂ Contribuția factorilor externi sau exogeni în scumpirea prețurilor la energie, gaze și combustibili CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Contribuția factorilor externi sau exogeni în scumpirea prețurilor la energie, gaze și combustibili

Iar avansul petrolului ar putea să continue. Noul embargo impus Iranului de către SUA ar putea reduce cu 500.000 de barili de petrol pe zi oferta globală. În plus, Arabia Saudită are toate motivele să țintească un preț al petrolului mai ridicat, suma obținută din listarea companiei de stat Aramco urmând a fi una evident superioară la un preț al petrolului de 100 de dolari pe baril. Nici Rusiei nu i-ar fi indiferent un asemenea preț, bugetul său fiind dependent de prețul țițeiului. Cu atât mai mult cu cât multe dintre contractele de export de gaze ale Rusiei au ca preț de referință prețul petrolului.

Ca urmare, estimările privind prețul petrolului au fost revizuite. OMV Petrom, de exemplu, și-a revizuit considerabil estimarea privind prețul mediu al petrolului Brent pentru acest an, de la 50 dolari/baril, cotație pe care și-a fundamentat bugetul, la 68 dolari pe baril.

Și Banca Națională (BNR) și-a modificat recent estimările referitoare la prețul țițeiului Brent, la 71,6 dolari/baril în trimestrul 2 din 2018, cu 5,4% mai mult față de proiecția anterioară.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
brent
benzina
motorina